Volkswagen възнамерява да намали с 50% цената на своите акумулаторни блокове за електромобили

Offnews Последна промяна на 17 март 2021 в 09:16 5847 0

Volkswagen3

Германският автомобилен концерн Volkswagen обяви плановете си за радикално намаляване цената на производството на акумулаторните батерии за своите електромобили, като основната цел на компанията е колкото се може по-бързо да спре производството на автомобили, работещи с двигатели с вътрешно горене. Втората в света компания по производство и продажби на електрически коли (EV) обеща да намали цената на своите акумулаторни блокове с 50%, да изгради нови фабрики за производство на батерии и значително да увеличи своята верига от зарядни станции. По този начин електромобилите ще могат да пътуват по-далече и да се зареждат по-бързо.

Тези намерения Volkswagen съобщи по време на своя "Ден на енергията", който продължи около два часа и в много отношения приличаше на миналогодишния "Ден на батерията" на Tesla. И при двете събития бяха засегнати въпросите относно химията на батериите, логистиката, производството и зареждането на електромобилите.

Volkswagen заяви, че възнамерява да намали цените на своите акумулаторни блокове още повече, благодарение на по-ефективното производство и преработка на вече използваните батерии. Плановете са цената да бъде свалена постепенно и тя да достигне до 50% от сегашната цена на акумулаторните блокове. Това ще бъде постигнато чрез изграждането на редица нови фабрики - до 2030 г. шест от тях ще бъдат построени в Европа.

Първите две ще се намират в Германия и Швеция, третата - в Испания, Португалия или Франция, а една от тях ще бъде някъде в Източна Европа. Не бе съобщено къде ще бъдат изградени последните две, но производствената мощност на всичките шест фабрики ще бъде 240 гигаватчаса годишно.

Що се отнася до инфраструктурата за зареждането на електромобилите, то Volkswagen възнамерява да изгради 18 хиляди обществени терминала за бързо зареждане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !