В Полша и Литва инсталираха интерактивни видеопортали

Offnews Последна промяна на 01 юни 2021 в 13:21 5043 0

PORTAL3

Бъдещето стана малко по-близо, понеже на гарата в столицата на Литва, Вилнюс и на централния площад в Люблин, Полша бяха инсталирани два интерактивни видеопортала. За съжаление, през тях е невъзможно човек да се телепортира от едно място към друго, както става във фантастичния филм Старгейт, но за сметка на това в реално време може да се види какво се случва в другия град и да се разговаря с неговите жители.

И двете съоръжения са създадени от специалистите на Центъра за творчество и иновации на вилнюския технически университет Гедимин в рамките на проекта PORTAL и финансиран от фондацията на Бенедиктас Гилис.

"Човечеството се сблъсква с редица потенциално смъртоносни проблеми - от социалната поляризация и промените на климата до мащабни икономически проблеми. Но ако се вгледаме по-внимателно, тези проблеми възникват не заради липсата на блестящи учени, активисти, лидери, знания или технологии. Причината е липсата на съчувствие и съвсем тясното възприемане на света, което често пъти е ограничено от нашите национални граници. Ето защо решихме да създадем проекта PORTAL, който е един обединяващ мост и покана да се издигнем над предразсъдъците и разногласията, които принадлежат на миналото. Това е покана да се извисим над илюзията "Ние и те". - Бенедиктас Гилис, президент на фондацията Гилис.

Следващите градове в които е предвидено да се появят същите видеопортали ще бъдат Рейкявик, Исландия и Лондон, Великобритания. Мечтата на създателите на PORTAL е да изградят мрежа от тези портали в целия свят.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !