Новият Galaxy AI на Samsung ще е безплатен до края на 2025 г.

Стоян Ненов Последна промяна на 20 януари 2024 в 14:40 2608 0

Galaxy AI

Снимка Samsung

Galaxy AI

По-рано тази седмица Samsung представи новите смартфони в серията Galaxy S24, като основен фокус към тях са функциите им с изкуствен интелект. Те са обединени в платформата Galaxy AI, която ще им предостави множество възможности.

В официалния сайт на Samsung пише, че функциите на Galaxy AI ще бъдат безплатни до края на 2025 г., съобщава AndroidPolice. Допълнено е, че те ще бъдат достъпни за определени устройства Samsung Galaxy и че може да има различни условия за AI функции, които са предоставени от трети лица.

Част от възможностите на Galaxy AI са подкрепени от Google Gemini. Това е генеративният AI на Google, който е конкурент на GPT моделите на OpenAI. Samsung и Google ще си партнират в разработката и развитието на платформите, като част от функциите на Galaxy AI ще използват и Google Cloud за обработка на данните. Google Cloud е платен, като за използването му за изкуствен интелект ще са необходими много ресурси, така че изглежда логично поне част от разходите да се поемат от потребителите.

Има и функции на Galaxy AI, които се извършват локално, т.е. в рамките на самото устройство и не е препращат данни за обработка. Samsung засега не пояснява дали само някои или всички функции на платформата ще станат безплатни след 2025 г. и какви ще са цените.

Анкета на 9to5Google сред читателите на изданието проверява дали хората биха платили за AI функции в телефона си. 70.39% казват, че никога не биха платили за никакви AI функции. 22.64% казват, че биха си помислили и зависи от цената и функциите. 3.45% отговарят, че биха платили само за клауд функциите, а 3,52% - за всички.

Разбира се, Samsung винаги може да размисли дотогава. Apple например предложи спешната сателитна комуникация за iPhone 14 безплатно за две години, след това увеличи срока за поне три години. Google също предлага клауд –базирани функции, които са безплатни за Pixel телефоните ѝ до едно ниво, а след това са включени към общия абонамент Google One, в който има и други услуги.

Често компаниите планират да направят дадено предложение платено, но в последствие си променят мнението. Особено като се има предвид темпото на развитие на AI, до края на 2025 г. ситуацията ще е много по-различна и може да се окаже, че ще има съвсем други и много по-сложни функции, които ще са платени, а сегашните ще останат безплатни.

Има и вариант, в който пазарът и интересите на хората се променят коренно до тогава и такива AI функции останат непопулярни и неизползвани. Това се случи с 3D видеото, с виртуалната и добавената реалност. Все технологии, които също тръгнаха с много голяма еуфория, но така и не успяха да спечелят трайния интерес на хората.

Макар и малко вероятно, същото може да се случи и с генеративния AI. Особено, ако се налага потребителите да плащат допълнително за функции, повечето от които няма да използват редовно или изобщо.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !