В Пекин тръгват автономно управлявани таксита

Offnews Последна промяна на 29 април 2022 в 12:58 458 0

Екранна снимка 2022-04-29 125740

Китай полага основите за въвеждане на автономни робо таксита. В столицата Пекин са издадени разрешителни на стартъпа Pony.ai и китайския интернет гигант Baidu за използване на услуги за самостоятелно управление на автомобили на обществени места.

И в двата случая първоначално дейностите ще са ограничени до 10 коли от Baidu и 4 от Pony.ai. С времето обаче се планира въвеждането на повече автомобили.

Управата на Пекин изисква във всяко самостоятелно управлявано превозно средство да има човек от съответната компания, който да следи гладкото преминаване на процеса. Няма нужда обаче той да е на шофьорското място.

И двете компании вече са тествали подобни решения в Пекин и други големи градове в Китай, но с изискване за наличието на шофьор зад волана. Разрешенията са голяма крачка за развитието на тази индустрия в столицата.

Целта е до 70% от продадените нови автомобили към 2030 г. да имат поне 2-о ниво на автономно управление. В сегашните тестове, такситата ще са безплатни за жителите на Пекин.

Компаниите все още очакват разрешение за изискване на заплащане за услугата. Потребителите могат да заявят такси през приложенията PonyPilot+ или Apollo Go.

Ограничението е, че те могат да оперират в зона от 23.1 квадратни мили в едно от предградията на Пекин. Освен това те не могат да бъдат извиквани до пределен адрес, а ще могат да бъдат взети от определени локации. Това важи и за крайните дестинации.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !