Телескопът Джеймс Уеб успешно бе изведен в космоса

Offnews Последна промяна на 25 декември 2021 в 18:00 228 0

VA256

Точно на Коледа, на 25 декември, успешно бе изстреляна инфрачервената лаборатория Джеймс Уеб, изграждането на която започна преди 25 години. Ракетата-носител Ariane 5 бе изстреляна от стартовата площадка Arianespace ELA-3 на Европейския космодрум, който се намира близо до Куру, Френска Гвиана. Този стартов комплекс бе избран, понеже е разположен близо до Екватора, където въртенето на Земята дава допълнителен тласък. Всичко все още се показва в реално време в YouTube канала на НАСА.

https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg

Космическият телескоп трябва да разгърне своите слънчеви батерии, да отвори защитния срещу екран, който защитава техниката от Слънцето, както и своето огледало, а след това трябва да извърши 30-дневно пътешествие на разстояние 1,6 милиона километра от нашата планета по посока на Марс, за да достигне втората точка на Лагранж (L2).

Редовната работа на космическия телескоп Джеймс Уеб трябва да започне след около 6 месеца. През това време инсталираната апаратура трябва да достигне своята работна температура, а оптичните огледала и инструментите трябва да бъдат калибрирани.

Според спецификациите, приборите на Джеймс Уеб трябва да работят при температура -225 градуса по Целзий, а на горещата страна на телескопа, където се намират слънчевите панели, антената за връзка със Земята и друго научно оборудване, температурата трябва да е около +88 градуса по Целзий.

Джеймс Уеб е значително по-голям, по-сложен и по-мощен от космическия телескоп Хъбъл, изучаващ космическите обекти от околоземна орбита вече от над 30 години. Другата основна разлика е, че старият космически телескоп бе разработен по такъв начин, че да бъде обслужван от астронавти, които трябва да работят в открития космос. Уеб е твърде далеч и хората не могат да достигнат до него.

https://youtu.be/v6ihVeEoUdo

Основната задача на новата орбитална обсерватория е изучаването на екзопланетите, квазарите, транснептуновите обекти, кометите и други.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !