„Тайният“ космически самолет на САЩ кацна след 908-дневен полет

Стоян Ненов Последна промяна на 14 ноември 2022 в 15:22 1805 0

X-37B

Снимка Космически сили на САЩ

X-37B

Самолетът X-37B на американските Космически сили се е приземил успешно в събота 12-ти ноември, съобщиха самите военни. Полетът на орбиталния тестов апарат (OTV-6) е продължил рекордно дълго – 908 дни.

X-37B е обвит в мистерия още от самото си създаване през 2010 г. Той прилича на умалена версия на космическа совалка, като може да лети в ниска орбита. Това е едва шестата мисия на самолета, но те са малко на брой, защото са много продължителни като време.

Самолетът е дело на Boeing, като е създаден с цел да се извършват различни експерименти, предимно за военни цели. Затова и повечето му дейности са засекретени. Този път американските военни дават малко повече подробности за задачите, които са били изпълнени. Всичко това води до редица спекулации относно истинското предназначение на X-37B. Сред някои от теориите той може да извежда спътници или оръжия в орбита или да се използва за други цели. САЩ за момента отхвърля тезата, че мисиите му са свързани с разполагането на оръжейни системи в космоса.

Една от тях е, че през октомври 2021 г. X-37B е пуснал в орбита сателита FalconSat-8. Той също е експериментален с пет тестови уреда, като продължава да работи и до днес.

Тази мисия е била първата и с допълнителен ринг, прикачен в задницата на самолета. Чрез него се е увеличило пространството за полезен товар и са добавени още експерименти на борда на самолета. Самият ринг се е отделил от апарата преди навлизане в атмосферата. С този подход се дава възможност на повече партньори да участват в експериментите на по-ниска цена, отбелязва ген. Чанс Салцман, ръководител на Космическите операции на звеното.

Военните допълват, че рингът ще бъде изведен от орбита според най-добрите практики за безопасност. Те акцентират, че няма да има опасност за никого на Земята.

„X-37B продължава да прекрачва границите на експериментите, благодарение на елитен правителствен и индустриален екип зад кулисите. Възможността да извършваме експерименти в орбита и да ги връщаме обратно за задълбочени анализи на земята, вече се доказа като много важна за Департамента на въздушните сили и научната общност. Добавянето на новия модул на OTV-6 ни позволи да го използваме за още повече експерименти“, казва лейтенант Джоузеф Фритшен, един от програмните директори на самолета.

Мисията OTV-6 е извършила и експеримент с нова фотоволтаична радиочестотна антена на военноморските сили. Тя е разработена от тяхното научно звено и използва слънчевите лъчи, за да се захранва и да си осигурява мощност да изпраща енергия обратно на Земята във формата на микровълни.

Тествани са още специални материали за защитно покритие от високи температури, нови принтирани електронни компоненти, щитове за слънчева радиация и др. Очаквано, военните не навлизат в подробности какви са резултатите от експериментите.

Те споделят, че са заинтригувани и от експерименти как дългосрочният престой в космоса се отразява на семената на различни растения. Целта – да се разбере дали е възможно да се отглеждат култури по време на междупланетарни мисии или космически колонии и дали качеството им ще се запази. Не става ясно дали това е експеримент, който е бил част от OTV-6 или е предвиден и за следващи мисии.

Военните не коментират кога X-37B ще полети отново. Обикновено паузите между мисиите са сравнително кратки. Самолетът преминава пълен преглед и анализ, след като се натоварва с новите експерименти и полита отново.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !