Starliner се скачи успешно с МКС

Offnews Последна промяна на 23 май 2022 в 12:30 898 0

Starliner

Вчера новият пътнически космически кораб на Boeing, CST-100 Starliner, успешно се скачи с Международната Космическа Станция (МКС). Това демонстрира потенциала на превозното средство да отведе хора до МКС в бъдеще.

Starliner най-накрая се доказва като успешно решение след години на забавяния и проблеми. Космическият кораб е в ключов тестови полет за NASA, Orbital Flight Test-2. Капсулата разработена от Boeing за програмата Commercial Crew Program трябва да превозва хора от и до МКС.

Преди обаче някой да се качи на борда ѝ, NASA е дала задача на Boeing да демонстрира възможностите на Starliner чрез безпилотни полети. Мисията OFT-2 е втори опит за изпълнение на задачи след провала на компанията през 2019 г. с OFT.

Тогава Starliner излетя по план, но софтуерен бъг му попречи да достигне до орбитата, която е нужна за скачване с МКС. Boeing трябваше да приземи капсулата по-рано от очакваното, като така бе беше демонстрирана възможността за скачване.

Сега капсулата се насочи към отворения докинг порт на космическата станция. Скачването се състоя със закъснение от малко над час заради проблеми с графичния и докинг ринг, които бяха отстранени преди докинга.

Starliner беше изстрелян успешно с ракета Atlas V, изработена и управлявана от United Launch Alliance. След отделяне от Atlas V, капсулата използва собствените си двигатели за достигане на точната орбита. След маневрите от Boeing и NASA разкриха, че два от 12-те двигателя са спрели по-рано.

В крайна сметка това няма да окаже негативно въздействие върху останалата част от мисията на Starliner. Скачената капсула ще остане там през следващите до пет дни, като астронавтите ще разтоварят от нея товар.

След това Starliner ще се откачи от станцията и ще се върне на Земята.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !