SpaceX закупи две нефтени платформи за изстрелването на космическите кораби Starship

Offnews Последна промяна на 20 януари 2021 в 17:32 6508 0

SpaceX bought two former

SpaceX изглежда се отказа да проектира и изгражда от нулата специалните ракетни площадки за изстрелването на космическите кораби Starship. Космическата компания на Илън Мъск закупи две нефтени платформи, разположени в пристанището Браунсвил в крайбрежието на Тексас, които се намират близо до космическия център в Бока Чика. Платформите веднага бяха преименуване във Фобос и Деймос в чест на двете луни на Марс. По всичко личи, че те ще бъдат преобразувани в плаващи космодруми, като това решение е много по-евтино в сравнение с ракетните площадки на твърда земя.

В края на миналата година се появи информация, че Мъск възнамерява да започне тестовете на следващия прототип на Starship на двете стартови площадки разположени в Бока Чика. Но сега SpaceX закупи от фалиралата компания Valaris  две свръхдълбоководни платформи за добив на нефт при цена $3,5 милиона всяка от тях.

Сделката е осъществена чрез корпорацията Lone Star Mineral Development, която официално стартира дейността си през месец юни 2020-та година и е регистрирана на името на Брад Джонсън, финансовият директор на SpaceX. Започналите строителни работи на тези платформи бяха забелязани от репортерите на сайта NASASpaceflight, които направиха снимки и публикуваха съответните материали.

По всяка вероятност SpaceX ще продължи да проектира собствени плаващи космодруми, а тези платформи ще се използват за тестове на отделните инженерни решения и за натрупване на предварителни данни за изграждането на собствени съоръжения от подобен род.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !