Създадоха синтетични бактерии, които се размножават като живи

Offnews Последна промяна на 31 март 2021 в 12:11 5609 0

bacteria JCVI

Учени от Националния институт за стандарти и технологии (NIST) създадоха първите по рода си синтетични бактерии, които растат и се размножава като едноклетъчните организми в природата.

Бактериите JCVI всъщност са разработени още през 2010 година. От тогава те непрекъснато се подобряват чрез добавяне и премахване на гени.

Искаме да разберем основните правила за създаването на живота“ - споделя клетъчният инженер Елизабет Стрихалски, която се надява синтетичните бактерии да помогнат за това.

Първоначалната цел на учените от NIST е била да се създаде бактерия с възможно най-малкия генетичен код. Но в крайна сметка се е наложило въвеждането на 19 нови гена в ДНК на JVCI, за да започне клетъчната репродукция да работи правилно.

Главният проблем е, че учените всъщност не разбират напълно какво правят всички гени, които са въвели в ДНК на бактерията. Ето защо, въпреки че бактериите се възпроизвеждат както трябва, те все пак трябва да направят крачка назад, за да разберат как всъщност са го постигнали.

"Нашата цел е да знаем функцията на всеки ген, за да можем да направим пълен модел за това как работи клетката" - посочва изследователят Джеймс Пелетие от Масачузетския технологичен институт (MIT), който е и съавтор на изследването.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !