Пробите от астероида Рюгу изумиха учените

Offnews Последна промяна на 16 декември 2020 в 11:31 4243 0

Capture

Учени от Японската космическа агенция JAXA отвориха капсулата, доставена наскоро от космическия апарат "Хаябуса-2". Оказва се, че освен очаквания прах от астероида Рюгу, тя е пълна с много тънки отломки и малки скали. В добавка, специалистите от агенцията потвърдиха, че са събрани и първите проби на газ от дълбокия космос.

"Хаябуса-2" остана цели 16 месеца в пространството около Рюгу през 2018 и 2019 година. Два пъти космическият апарат каца на повърхността на астероида, за да събира прах и камъни. На 6 декември тази година капсулата успешно се приземи в австралийската пустиня.

Учените от JAXA вече са започнали да оценяват пробите с помощта на микроскопи и анализ на инфрачервения спектър. Очаква се подробности за техния състав да бъдат разкрити в началото на следващата година. А в края на 2021 г. Японската космическа агенция ще започне да споделя откритията си с Американската космическа агенция НАСА и други международни организации.

Това, което знаем в момента, е че събраният материал тежи от един до два грама, което е десет или двадесет пъти повече от очакваните сто милиграма. Това всъщност е най-голямата проба от астероид, събирана директно от Космоса. Единствената друга проба също е събрана от японци чрез мисията "Хаябуса-1". Тогава сондата успява да събере само един милиграм материал.

За разлика от астероидните парчета, които падат на Земята, пробите на "Хаябуса-2" са чисти, без земно замърсяване. Учените се надяват, че събраните материали, които по същество представляват артефакти на нашата древна Слънчева система, ще дадат представа за това как първоначално се е формирала Земята и дори как е възникнал животът на нея.

Когато екипът на Японската космическа агенция JAXA развива винтовете на вътрешния контейнер на капсулата, ученият Хиротака Савада споделя, че е изумен, защото вътре има много повече материал, отколкото са очаквали. "Това не бяха фини частици като прах, а имаше много проби с размери няколко милиметра", уточнява още той.

"Има много (проби) и изглежда, че те съдържат много органична материя. Надявам се да можем да разберем много неща за това как са се развили органичните вещества в Рюгу" - споделя Сеихиро Уатанабе, учен по проекта "Хаябуса" и професор в университета в Нагоя.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !