Предложиха нов метод за надеждно засичане на преминаващите наблизо междузвездни обекти

Стефан Николов Последна промяна на 16 ноември 2022 в 14:04 1598 0

Artist’s conception of ‘Oumuamua

Снимка M. Kornmesser/ESO/NASA

Оумуамуа

През последните няколко години в полезрението на астрономите, наблюдаващи Слънчевата система, попаднаха два много интересни обекта, пристигнали от междузвездното пространство. Това бяха Оумуамуа, който така и не бе точно идентифициран, и кометата 2I/Borisov. Учените не се съмняват, че ще има още междузвездни обекти от подобен тип. Но за да могат да бъдат подробно изучени е необходими навреме към тях да бъде изпращана космическа сонда, която да направи качествени снимки с висока резолюция и да направи колкото се може по-подробни изследвания. Сега международен изследователски екип подробно описа как може да изглежда една космическа мисия от подобен тип.

Повишеният интерес към междузвездните обекти се дължи на това, че те са твърде странни и непознати на астрономите. Докато кометата 2I/Borisov не бе нещо необичайно. Оумуамуа тотално обърка учените, а неговата пурообразна форма накара някои от тях да предположат, че това е извънземен космически кораб, долетял от далечните звезди. Дали това е така или не няма как да кажем, понеже този загадъчен обект твърде бързо напусна пределите на Слънчевата система и не остана време да бъде изпратен някакъв космически апарат за неговото изучаване. Но е добре да бъдем подготвени за други подобни бъдещи визити.

Но за да стане това, първо трябва навреме да забележим тези космически обекти. Именно с това се занимава обсерваторията Вера Рубин (LSST), телескопът на която може за една година да види от един до десетина междузвездни обекти, подобни на Оумуамуа. Но това е твърде недостатъчно.

Новият метод предвижда в точката на Лагранж L2 на системата Слънце-Земя да се разположи космическа сонда, която да е в готовност за бързи действия. Преимуществата на този подход са много – нищожно малкия разход на гориво за поддръжката на хало орбитата, което е важно, понеже на този космически апарат може да се наложи да чака в продължение на години. Тази космическа сонда ще бъде подпомогната от разположен също в орбита около L2 1,5-метров телескоп TSO NASA, който ще работи съвместно с разположеният в точката на Лагранж L1 на системата Земя-Луна. Специфичното разположение на двата космически телескопа дава възможност да направят първоначалните снимки на всеки един междузвезден обект, навлязъл в Слънчевата система, както и съвсем точно да бъде пресметната неговата траектория.

Следващата стъпка са пресмятането и достигане на точката на прихващане. За съжаление, някои от тези обекти ще бъдат извън възможностите на орбиталната механика, но според пресмятанията на учените, тази система от телескопи и сонда може да засече и прихване 85% от всички пристигнали от далечните звезди гости на Слънчевата система.

След като сондата достигне до междузвездния космически обект, освен да направи детайлни снимки, ще започне подробно сканиране, включително пълна спектроскопия на състава. Това ще ни даде възможност да научим отговорите на редица въпроси, включително и за произхода на пристигналия междузвезден странник.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !