Новият AI робот на Пентагона може да води въздушен бой

Стефан Николов Последна промяна на 29 август 2023 в 18:45 719 0

XQ-58A Valkyrie

Снимка Kratos/Wikimedia Commons

XQ-58A Valkyrie

Нова програма на военно-въздушните сили на САЩ показва как Пентагонът започва да използва потенциала на бързо развиващите се технологии за изкуствен интелект (AI), което може да има има далечни последици за тактиката на военните действия, военната стратегия и отбранителната индустрия. Самолетът с този робот лети с помощта на ракетен двигател и може да покрие разстояние колкото цялата ширина на Китай. Той е със стелт дизайн и може да носи ракети, които са в състояние да поразяват вражеските цели далеч извън неговия визуален обсег.

Но това, което наистина отличава безпилотния експериментален самолет XQ-58A Valkyrie на ВВС на САЩ от всички други решения е, че той се управлява от изкуствен интелект, което го поставя в челните редици на усилията на американската армия да използва възможностите на една нововъзникнала технология, чиито огромни потенциални ползи са ограничени от дълбоките опасения за това колко точно автономия да се предостави на едно смъртоносно оръжие, което може самостоятелно да убива.

По своята същност безпилотен самолет от следващо поколение, Valkyrie е прототип на това, което военновъздушните сили се надяват да се превърне в мощно допълнение към флота от традиционни изтребители. Мисията му е да съчетава изкуствения интелект и многобройните си сензори, за да идентифицира и оценява вражеските заплахи и след това, след като получи човешко одобрение, да се насочи към убийство, обръща внимание изданието New York Times.

Програмата Валкирия (Valkyrie) дава представа за това как американският оръжеен бизнес, военната култура, бойната тактика и конкуренцията със съперничещите си държави дълбоко се променят по един вероятно далеч отиващ начин от бързия напредък на технологиите.

Появата на изкуствения интелект спомага за създаването на ново поколение изпълнители на Пентагона, които обаче се стремят да подкопаят или поне да нарушат дългогодишното превъзходство на шепата гигантски фирми, които снабдяват въоръжените сили със самолети, ракети, танкове и кораби.

Възможността за създаване на флотилии от интелигентни, но сравнително евтини оръжия, които могат да бъдат използвани в големи количества, позволява на служителите на Пентагона да мислят по нов начин за справяне с вражеските сили.

Това ги кара да се изправят и пред въпроса каква роля трябва да играят хората в конфликтите, водени със софтуер, който е създаден да убива - въпрос, който е особено сложен за Съединените щати, като се имат предвид данните за погрешните попадения на конвенционалните безпилотни самолети, които причиняват жертви сред цивилното население.

А придобиването и поддържането на превъзходство в областта на изкуствения интелект е един от елементите на все по-откритата надпревара с Китай за технологично превъзходство в областта на националната сигурност.

И именно сега ще се появи новото поколение безпилотни летателни апарати с изкуствен интелект, известни като съвместни бойни самолети. Военновъздушните сили планират да построят от 1000 до 2000 такива самолета за едва 3 млн. долара за брой, което е малка част от цената на един съвременен усъвършенстван изтребител.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !