Нов мозъчен имплант прочита думите директно от мислите на хората

Стефан Николов Последна промяна на 17 ноември 2022 в 15:29 3285 0

Mind

Снимка Freepik

Нов мозъчен имплант прочита думите директно от мислите на хората

По време на годишната среща на невробиолозите бяха представени нови доказателства за изключителния потенциал на невралните импланти за възстановяване на речта. Авторите на тази научна работа описаха имплантирано в мозъка специализирано неголямо устройство, което превежда изговаряната наум реч в точно определени външни сигнали, които могат да бъдат класифицирани и записани в голяма база данни. С помощта на на този мозъчен имплант парализираните хора могат да си възвърнат изгубената способност да говорят, както и да пишат.

Към днешен ден има немалко хора, които в резултат от тежко заболяване или травма са се лишили от възможността да говорят и/или да пишат, и набират елементарен текст с помощта на движения на очите. Но тази специфична апаратура не е достъпна за всички, а и не всеки успява да се научи да използва тази методика. Новата технология, която показаха американските учени по време на това събитие, дава възможност за прочитане на думите, за които човекът си мисли в момента. Това е своеобразно четене на мислите, без да има информация за емоционалното състояние на конкретната личност.

"Нашето устройство с голяма точност директно и в реално време разпознава вътрешната реч на конкретния човек и дава възможност на пациентите да се концентрират предимно върху произнасяните наум думи" – заяви Сара Ванделт, водещ невробиолог от Калифорнийския технологичен институт. Според нея, за пациентите изговарянето на думи и изречения наум е много по-лесно и интуитивно разбираемо в сравнение с всички други използвани към днешен ден методи за постигането на тази цел. Изричането на думи в главата на хората се оказа дори по-лесно от реалното изговаряне на тези думи.

Имплантираните в мозъка изключително тънки електроди разпознават невронните сигнали и превръщат казаните наум думи и изречения в нормален текст, което става с помощта на специализиран софтуер.

Направените досега тестове показаха, че с помощта на тази технология с почти 100% точност се определя за кой от осемте определени от учените варианти на думите мисли парализираният пациент. Изключително интересен момент е, че един от пациентите преди парализата свободно е можел да говори на английски и испански езици. Новата технология разпознава мислите на този човек както на английски, така и на испански език и извежда неговите думи и изрази на съответния език.

Много по-тънките от човешки косъм електроди се прикрепват към нервните клетки в задния париетален кортекс – зоната на мозъка, която отговаря за говора и движението на ръцете. Според Ванделт, имплантът поставен в тази област, в близко бъдеще ще може да разпознава и мислените жестове, като по този начин парализираните хора ще могат не само да изговарят своите думи, но и да управляват несложни електронни устройства.

За да бъде още по-полезна, тази технология трябва да стане по-бърза и по-точна. Засега не е ясно дали този метод ще работи безпогрешно с всички хора, особено с по-сериозни парализи, понеже досега необходимите клинични тестове са правени само с няколко души. Учените специално подчертават, че всички експерименти са осъществени единствено на доброволци.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !