НАТО инвестира над 1 млрд. евро в нови технологични разработки за отбрана

Павлин Луканов Последна промяна на 18 юни 2024 в 17:46 932 0

НАТО

Снимка НАТО

НАТО инвестира над 1 млрд. евро в нови технологични разработки за отбрана

Почти ежедневно сме свидетели на нови разработки и решения, които разчитат на технологии с изкуствен интелект. Новините, които достигат до нас са основно от частния сектор, но разбира се интерес към възможното приложение имат и военните. Това е нормално, тъй като секторът не може да си позволи да изостане от конкуренцията, което буквално може да коства човешки животи и други загуби.

Това важи и за НАТО, като част от алианса е и България, като всички решения ни касаят директно или не чак толкова. Сега, благодарение на Reuters, научаваме, че консорциум от съюзници в организацията е потвърдил за първата осъществена инвестиция към компании, която е част от фонда за иновации на стойност 1.1 млрд. евро (около 2.2 млрд. лв.).

Фондът за иновации беше създаден през лятото на 2022 г., месеци след нахлуването на Русия в Украйна. Целта е инвестирането в разработката и въвеждане на технологии, които да подобрят отбранителните възможности. Фондът е подкрепен от 24 от 32 страни членки, включително България.

По-рано през седмицата NATO Innovation Fund (NIF) потвърди, че е осъществил директни инвестиции в четири европейски технологични компании. Според данните те ще могат да адресират различни предизвикателства по отношение на защитата, сигурността и устойчивостта.

Организацията е заделила финансиране за Fractile AI, базиран в Лондон производител на компютърни чипове, който цели създаването на големи езикови модели (LLM) по подобие на тези в основата на решения като ChatGPT. Друга инвестиция е в германската ARX Robotics, която прави дизайни на роботи, които да изпълняват множество функции, включително наблюдение и вдигане на тежки обекти.

Другите два стартъпа, които получават финансиране са британският производител iCOMAT, който произвежда по-леки материали за превозни средства, както и Space Forge, компания от Уелс, която използва условията на микрогравитация и вакуум за производството на полупроводникови продукти в орбита.

Фондът също така си партнира с компаниите за рисков капитал Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital и Vsquared Ventures с цел допълнителни инвестиции в технологичния сектор в Европа.

Разбора се тези инвестиции са по-скоро дългосрочни, тъй като все още става дума за технологични решения, които са в процес на разработка. Предстои да видим дали някои от тях ще бъдат реализирани в действителност и кога. Често дори една нова разработка да бъде въведена в широка експлоатация ще си заслужава инвестицията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !