NASA се тревожи, че пирати могат да откраднат телескопа "Джеймс Уеб"

Offnews Последна промяна на 15 март 2021 в 11:59 5963 0

James Web Space Telescope

Американската космическа агенция NASA изрази загриженост за безопасността на орбиталния телескоп "Джеймс Уеб" (James Web Space Telescope – JWST). Той, според инженерите на агенцията, е застрашен от опасността да бъде откраднат от пирати.

Колкото и да е учудващо на пръв поглед, притесненията не са свързани с космически, а с най-обикновени морски пирати. Масивният космически телескоп със защитна клетка по-голяма от тенис корт е твърде голям, за да се побере в самолет.

Вместо това, космическата агенция планира да изпрати орбиталния телескоп с кораб през Панамския канал за евентуалното му изстрелване във Френска Гвиана. Именно това пътуване би могло да привлече вниманието на морските пирати.

pirates

Мястото и времето на отплаване ще бъдат запазени в тайна, за да не се привлича вниманието им. Всичко, което знаем е, че телескопът "Джеймс Уеб" ще отплава в края на лятото.

Проектът, който продължава вече повече от две десетилетия, струва почти 10 млрд. щ. долара. Освен това огледалата на телескопа, разположени под формата на пчелна пита, са позлатени и със сигурност ще представляват интерес за морските грабители.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !