Мъск е имплантирал чип в главата на маймуна, за да я накара да играе игри с мисълта си

Offnews Последна промяна на 02 февруари 2021 в 16:51 6595 0

monkey

Ако не сте запознати, Brain Computer Interface (или Интерфейс мозък - компютър) е нов клас технологии, които позволяват да управляваме компютри и други машини направо с мислите си. А най-горещият стартъп в този сегмент е Neuralink, собственост не на кой да е, а на най-богатия човек на планетата Илън Мъск.

За разлика от други проекти в тази област, които използват електроди, прикрепящи се към главата, за да прихванат мозъчните вълни и след това да ги превърнат в компютърни команди, екипът на Neuralink има по-агресивен подход - чрез имплантиране на чип направо в главата.

А съвсем наскоро Мъск заяви, че стартиращата фирма вече е поставила такъв имплант в главата на маймуна. "Ние вече имаме маймуна с безжичен имплант в черепа, с миниатюри жички, която може да играе видеоигри направо с мисълта си" - сподели той по време на онлайн събитие.

До скоро Neuralink почти нямаше публични изяви, ако не броим няколко Twitter постинга на Илън Мъск, описващи визията му за Brain Computer Interface сегмента. Самият той многократно е посочвал, че вижда този тип технологии като възможност хората да се съревновават успешно с изкуствения интелект, когато той се появи.

През миналото лято пък милиардерът сподели в микроблог платформата, че екипът на Neuralink е имплантирал чипове и в прасета. Затова и сегашната новина за маймуната показва сериозно развитие в дейността на стартъпа.

Междувременно както при съобщениято за прасетата, така и сега Мъск е уверил аудиторията, че животните са добре. На този етап обаче е рано да се каже кога имплантите на фирмата ще са достатъчно надеждни за да се използват при хора. Нито какви ще са отзивите от широката общественост в тази насока.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !