Космическият кораб на Boeing успешно се скачи с Международната космическа станция

Offnews Последна промяна на 21 май 2022 в 17:58 667 0

126471

Космическият кораб Boeing Starliner успешно бе изстрелян и сега се скачи с Международната космическа станция. Корабът CST-100 Starliner е създаден в рамките на програмата за пилотирани космически кораби на НАСА. Подобно на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX, той е предназначен за транспортиране на астронавти до и от МКС. Новият кораб може да превозва до 7 души, като капсулата може да се използва многократно.

Boeing Starliner летя до МКС без екипаж, като това е вторият опит на Boeing. Първият опит бе предприет през 2019 година, но тогава корабът не може да излезе на необходимата орбита поради бъг в софтуера. Това бе грешка при отчитане на времето, заради която двигателите на кораба работиха твърде дълго и изразходваха много гориво. Наложи се Starliner да се върне обратно на Земята.

Космическият кораб Boeing Starliner трябва да остане на Международната космическа станция до 25-ти май тази година.Интересно е, че сега с МКС са скачени шест космически кораба едновременно. Това са Starliner, Crew Dragon и руският Союз, както и товарните Cygnus и два руски Прогрес-а.

Първият полет на Boeing Starliner  с хора на борда е планиран за края на 2022-ра година.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !