Концепцията за Hyperloop транспорт изглежда приключи безславно

Стоян Ненов Последна промяна на 23 декември 2023 в 15:11 2148 0

Virgin Hyperloop One

Снимка Virgin Hyperloop One

Virgin Hyperloop One

Преди повече от 10 години светът беше заинтригуван от концепцията за Hyperloop транспорт. Тя предлагаше изграждането на дълги тунели, в които влакове да могат да пътуват с изключително висока скорост.

През годините имаше доста стартъпи и някои големи компании, които работиха по такива проекти. Нито един от тях обаче досега не е завършил нещо повече от кратки тестови тунели. А сега едно от големите имена в сектора фалира, съобщава The Verge.

Става дума за компанията Hyperloop One, която продава активите си, затваря офисите и освобождава всички служители. В края на годината тя ще закрие дейността си официално, като заедно с това ще прехвърли и всичката си интелектуална собственост на своя мажоритарен собственик – DP World.

Компанията беше основана през 2014 г., като първоначално се казваше Hyperloop Technologies. През 2016 г. се прекръсти на Hyperloop One, а скоро след това и на Virgin Hyperloop One, след като групата на милиардера Ричард Брансън я придоби. През 2017 г. компанията постигна извънсъдебно споразумение с един от съоснователите си, Броган БамБроган, заради обвинения в саботаж и тормоз. Година по-късно и друг съосновател, Шервин Пишевар, беше уволнен след обвинения в сексуален тормоз.

Скандалите не пречиха на развитието на Hyperloop One. Компанията привлече общо около 450 млн. долара финансиране. Последните 172 млн. долара бяха през 2019 г.

За тези пари Hyperloop One може да представи изградена тестова площадка в Невада, на която да тества безопасността и приложимостта на технологията. През 2020 г. тя проведе първия и последен тест с капсула с реални пътници. Тя обаче достигна скорост от едва 160 км/ч. За сравнение, амбицията на Hyperloop One е капсулите ѝ да пътуват със седем пъти по-висока скорост.

През 2017 г. амбицията на компанията беше през 2020 г. да има действащи трасета в няколко държави по света. След това целта беше отложена за 2021 г. По време на пандемията почти цялото ръководство и съоснователите постепенно напуснаха компанията. Тя пък махана Virgin от името си и реши да се фокусира върху карго транспорта.

В крайна сметка нито тя, нито която и да е друга компания до момента е постигнала пълномащабен Hyperloop. Идеята започна от визия на Илон Мъск, който дори направи The Boring Company, за да прокопава тунели за нея. Тогава той предлагаше концепция за капсули, които се движат в почти пълен вакуум в тунели, които са под земята или на колони. Мъск смяташе, че чрез такъв транспорт пътуването от Сан Франциско до Лос Анджелис би отнемало 30 минути и би променило изцяло представите ни за транспорт и дистанции между дом и работно място.

Днес тя все още прави тунели, но за автоматизирани маршрути на Tesla, а не за Hyperloop капсули. Все още има няколко по-малки стартиращи компании, които работят по такива проекти, но засега не изглежда, че в обозримо бъдеще ще има такъв транспорт.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !