Китай проведе успешни тестове на ракета за многократно използване

Offnews Последна промяна на 14 октомври 2021 в 17:45 417 0

Частната китайска компания Deep Blue Aerospace проведе нови успешни тестове на своята ракета Nebula-M, която се издигна на височина 100 метра и след това осъществи меко кацане. Тестваните сега технологии ще бъдат използвани в нов тип двустепенна ракета за многократно използване.

Засега с подобни ракети разполага единствено космическата компания на Илън Мъск SpaceX, но редица други компании от различни държави активно тестват свои собствени алтернативи с реактивно кацане.

Китай публикува видео, което показва, че ракетата е излетяла с вече отворени опори за кацане. Вижда се, че тя се издига на около 100 метра височина, като след това започва плавно да се спуска и на около 4-5 метра от земята ракетата почти е замръзнала във въздуха, след което увеличава скоростта си и след първото докосване леко отскача от повърхността. Първоначално ракетата е доста наклонена, но в крайна сметка успява да се стабилизира.

https://twitter.com/AJ_FI/status/1448234512022970371

Предполага се, че са възникнали проблеми в спирачния ракетен двигател. В Nebula-M се използва ракетен двигател с тяга във вакуум 50 килонютона. Най-важното постижение на китайската компания е, че е успяла да регулират тягата в диапазона от 50 до 100%.

Тестваните сега с помощта на Nebula-M технологии ще се използват в двустепенната ракета-носител Nebula-2, която ще може да извежда в орбита сателити с тегло до 4,5 тона.

 

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !