Канада ще изпрати свой астронавт на обиколка около Луната

Offnews Последна промяна на 18 декември 2020 в 11:35 6338 0

space-station-60615_640

За първи път в своята история Канада ще изпрати астронавт на мисия около Луната. По план тя ще се проведе през 2023 година в рамките на американската програма "Артемида".

Първото изпращане на канадски астронавт в дълбокия космос е възможно след сключването на договореност с НАСА. Вчера Американската аеро-космическа агенция сключи споразумение с Канадската космическа агенция CSA.

В договора между двете агенции се посочва, че CSA ще помогне на НАСА с предстоящите мисии Артемида. В замяна към екипажа на мисията ще бъде добавен един канадски астронавт, който ще се качи на космическия кораб Орион на НАСА. По този начин Канада ще стане втората държава, след САЩ, която изпрати свой астронавт около Луната.

Канада и САЩ имат дълга история на сътрудничество в овладяването на космическото пространство. Двете страни планират още един ден канадец да лети и до лунната орбитална станция, която НАСА възнамерява да изгради през следващото десетилетие.

Споразумението е не само добра новина за мисиите до Луната, а и голям напредък при международното сътрудничество в областта на космическите изследвания. CSA ще осигури роботи и всякакъв вид технологична поддръжка за предстоящите полети.

Името на кандаския астронавт, който ще стане част от мисията, все още не е известно. Знае се обаче, че той ще участва във втория полет, който ще обиколи Луната в рамките на 10-дневно пътешествие през 2023 година.

Предстоящата мисия Артемида 2 е сравнявана с мисията Аполо 8 от 1968 г., при която е направен подобен тест преди кацането на Луната през 1969 година. При нея ще бъдат тествани оборуването, космическия кораб и неговата навигация, която е и едно от най-големите предизвикателства.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !