Poco X4 Pro 5G: Силен екран и батерия на достъпна цена

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 20 юни 2022 в 00:27 8714 0

Poco X4 Pro 5G

Снимка OFFNews

Poco X4 Pro 5G

Любима практика на китайските производители е да използват по няколко марки за своите модели смартфони. Целта е така да се обхване по-голяма аудитория и пазар. На същия принцип е и Poco – брандът на Xiaomi насочен повече към младежката аудитория. Смартфоните под това име обикновено са позиционирани класовете до 1000 лева, но с налагането му на пазара, се разширява значително гамата от модели. С цена на свободния пазар от 649 лева настоящият Poco X4 Pro 5G на Xiaomi е типичен представител в средния клас.

В духа на бранда, насочен повече към младежката аудитория, смартфонът има по-атрактивен дизайн и някои специфични възможности. Което е особеното на Poco X4 Pro 5G – познат хардуер с обновена визия и позициониране в един от най-апетитните ценови класове на пазара. Силата са му 5G връзката, нелош за класа си процесор, 108MP камера, AMOLED екран с високо опресняване и всичко това на доста достъпна цена.

Дизайн и екран

Дизайнът на Poco X4 Pro 5G е в унисон с линията заложена от моделите на Xiaomi през миналата година. Материалите са пластмасова рамка и стъклен гръб, като задният панел е доминиран от огромното изпъкнало гнездо за камерите, което е често срещано при доста смартфони от китайската компания. То заема близо една четвърт от площта на гърба, като част от пространството е запазено за брандинга на смартфона. Към изпъкването добавяме и сравнително голямата 108MP камера. От гледна точка на визия, тестовата черна версия разполага с интересен ефект, който образува акцентиращи линии в стъкления панел при попадане на светлината.

Друга екстра е 3.5мм аудио жак разположен в горната част на рамката, който е комбиниран с говорител и инфрачервен сензор. Две от тези екстри все повече са рядкост при смартфоните. В долната част традиционно имаме USB Type-C порт, слот за две SIM карти и втори говорител. Бутоните за управление на звука и този за включване на устройството са разположени в дясната част на рамката. Power бутонът дублира и сензор за пръстови отпечатъци.

Poco X4 Pro 5G разполага с голям 6.67-инчов AMOLED с разделителна способност от 1080×2400 пиксела. Като бонус за този ценови клас е високата честота на опресняване от 120Hz. Единственият по-голям недостатък е, че то не е адаптивно, това означава, че смартфонът не подбира автоматично честота на дисплея и не е толкова енергоспестяващ.

Хардуер и възможности

За разлика от екрана, при хардуера на Poco X4 Pro няма изненади. В основата му е процесор Snapdragon 695 с 6nm архитектура, който се превърна в доста масов избор за средния клас устройства. Има добра производителност за цената, но при определени по-силни натоварвания може да има забавения и лаг.

Poco X4 Pro 5G се предлага в няколко версии с 6GB или 8GB оперативна RAM памет, както и с опции за 128GB и 256GB място за съхранение. Батерията е голяма с капацитет от 5 000 mAh и ще ви осигури около ден и половина при умерено използване. Споменахме за липсата на адаптивно опресняване на екрана, което означава, че при използване на по-високата честота от 120Hz батерията ще пада по-бързо. Добрата новина е, че смартфонът разполага с 67W бързо зареждане, като зарядното е включено в комплекта. То осигурява пълен заряд в рамките на под час и до 70% за 30 минути.

Камери – универсалната 108MP

Poco X4 Pro 5G разполага с три основни камери, които са комфортно разположени в огромното гнездо в задната част на смартфона. Основната е споменатият голям 108MP сензор, който ще върши основната работа по снимките. Камерата със своя голям брой пиксели ще трябва да компенсира липсата на телефото сензор. Това става, като използвате режим на пълна резолюция и след което можете да изрязвате отделни сегменти от кадъра, ако искате да имате приближени снимки. Употребата на вградения зуум не е препоръчителен, защото е дигитален и съответно веднага губи или замазва детайлите.

Като цяло използването на пълния формат на 108MP сензор е задължителен при подобни устройства, заради по-доброто качество на изображенията. Той не е универсален лек за всички ситуации. При него нямаме нощен режим, като той е достъпен само при снимане в стандартния формат от 16MP. Самите файлове на кадрите са по-големи от нормалните. В същото време нощният режим се справя повече от отлично за смартфон в този клас.

Широкоъгълната камера е 8MP, което е установен за стандарт в индустрията. По този показател, смартфонът няма с какво да изпъкне на фона масовата ѝ употреба от конкуренцията. Същото важи за останалите камери. Имаме 2MP макро сензор и преден 16MP за селфита.

Poco X4 Pro 5G използва собствено приложение за камерата, което е базирано на основно на смартфоните на Xiaomi. То от своя страна е интуитивно, бързо и лесно за работа. Качествените 108MP снимки говорят за добрата им обработка, като споменахме и нощният режим също е на ниво. И за двете софтуерът играе ключова роля.

Софтуер и заключение

Подобно на повечето последни смартфони на Xiaomi в средния клас, Poco X4 Pro 5G използва Android 11, надграден с интерфейса MIUI 13 на китайската компания. Основните предимства на последния спрямо предходните версии са минимални и концентрирани основно около по-доброто представяне на устройството и сигурността. MIUI 13 подобрява енергоспестяването чрез оптимизация на процесите.

Феновете на Xiaomi ще посрещнат тази новина с възторг, а за останалите ще отнеме време със свикването с някои разменени жестове, които са характерни за MIUI интерфейса. Например, този за затваряне на активни приложения в списъка е настрани вместо нагоре. Има значителни възможности за персонализация, сред които и разнообразни опции за Always on екрана.

Poco X4 Pro 5G предлага разкошен AMOLED екран със 120Hz опресняване, 108MP универсална камера и добри възможности за персонализация. При това на повече от разумна цена. Липсата на адаптивно опресняване, лек лаг при някои действия и компромис при останалите камери са нещата, които трябва да преглътнете. Но при цена от 649 лева на свободна продажба, звучи като повече от добра сделка.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !