Калифорния планира да спре добива на петрол

Offnews Последна промяна на 26 април 2021 в 10:44 5434 0

refinery-514010_1280

Американският щат Калифорния от доста време е сред новаторите в световен мащаб по възприемане на иновативни решения, които са насочени към битката с климатичните промени. Сега там се подготвя още една сериозна промяна.

Става дума за желанието да се спре добивът на петрол. Губернаторът на щата обяви, че се планира тази дейност да бъде преустановена до 2045 г. Властите там продължават да се опитват да съставят конкретен план в тази насока. До същата година се планира и осъществяването на Climate Change Scoping Plan.

С него ще бъдат ограничени значително емисиите на парникови газове и би трябвало да бъде постигната въглеродна неутралност. Като първа стъпка към поставените цели е спиране издаването на разрешителни за фракинг до 2024 г.

Калифорния е първият щат, който се ангажира да спре добива на петрол. Макар 2045 г., все още да е далече в бъдещето, решението е в правилната насока и има време за нагаждане на цялата екосистема.

Щатът е седмият по големина производител на суров петрол в САЩ към 2020 г. Там са произведени 145 милиона барела, но за сравнение този брой е значително по-голям в други щати.

Така например в Тексас са добити 1.8 милиарда барела, а в Северна Дакота 431 милиона. Други щати все още нямат подобни намерения основно заради финансовите трудности свързани с това. Символичният ефект от решението на Калифорния ще има много по-голямо значение от въздействието на практика.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !