Joby Aviation показа полета на своето електрическо аеротакси

Offnews Последна промяна на 27 февруари 2021 в 17:55 5924 0

taxi-volador-evtol

Един от първите създатели на електрически летателни апарати с вертикално излитане и кацане възнамерява да стане публична компания чрез сливане с друга компания, като по този начин става възможно да се избегне IPO. В чест на това събитие компанията Joby показа първия полет на разработеното от нея Electric Vertical Take-Off and Landing (eVTOL) аеротакси.

Joby е рожба на Джо-Бен Бъвирт, който основава компанията през 2009 година и работи тайно върху своята машина в продължение на 9 години. Той я показва пред обществеността през 2018 година и веднага привлича $100 милиона от крупни инвеститори, включително Intel, Toyota и JetBlue. Наскоро Joby Aviation закупи от Uber отдела Elevate за разработка на електрически аеротаксита, който дотогава бе негов пряк конкурент. А сега компанията се слива с Reinvent Technology Partners, като пазарната капитализация на новата компания е 6,6 милиарда щ. долара и нейните акции ще се котират на Ню Йоркската фондова борса.

Аеротаксито на Joby събира петима души и се придвижва с помощта на 6 пропелера. Публикуваното видео е първата възможност да се види полета на новия електрически транспорт.

https://youtu.be/4wbFw165ar0

Клипът показва издигането на аеротаксито във въздуха като вертолет и прехода към хоризонтален полет чрез завъртането на пропелерите. Максималната скорост на полета е 322 км/ч, а с едно зареждане eVTOL може да измине 240 км. Една от най-характерните особености е, че апаратът е 100 пъти по-тих от традиционните вертолети.

Засега един eVTOL на Joby струва 1,3 милиона щ. долара, но направените разчети показват, че тя би могла да бъде намалена двойно.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !