Имплантирани чипове могат да са алтернатива на традиционните ключове

Павлин Луканов Последна промяна на 14 август 2023 в 15:21 500 0

bioteq

Снимка Bioteq

Имплантирани чипове могат да са алтернатива на традиционните ключове

В много теоретични възможности за бъдещето се предвижда имплантирането на разнообразни технологични устройства в части на тялото. Дали и до каква степен би се развила тази възможност все още не може да се прогнозира, но различни обещаващи разработки ни подсказват част от възможностите.

В този ред на мисли има някои технологии, които вече се използват. Такъв е и случаят със софтуерния инженер Миана Уиндал, която има около 25 импланта под кожата си. Те са много разнообразни, от магнити до такива с RFID технология. И колкото и учудващо да звучи, те са почти незабележими. Уиндал споделя повече за интереса си към високотехнологичните импланти по време на конференцията DEF CON. Освен това научаваме и за опита ѝ в програмирането им за лични нужди, включително сканиране при влизане в офиса.

Технологията RFID е в основата на решенията за сканиране като карти за метро и безконтактни плащания. Тя е сравнително проста, като първите патенти за нея са от 70-те години на миналия век. Въпреки това RFID имплантите все още не са достигнали пълния си потенциал, а за много хора са само интересни трикове, посочва Уиндал. Като интересно приложение е вграждането на чип за отключване на вратата в дома ви например и така няма да се налага да носите традиционно ключове.

И все пак е добре да отбележим, че тук не става дума за научна фантастика. Този тип чипове са неактивни докато не се доближат до четец, който им изпраща енергия, за да могат да доставят наличната в тях информация. Това означава, че те са и с по-ограничен възможен обхват на дейности спрямо други технологии. Разбира се потребителят трябва да може сам да качи определени конфигурации във вградения чип, за да може да се възползва от повече възможности.

Компаниите вече проучват различни възможности за използване на RFID импланти и като решения за сигурност. Това е свързано и с невъзможността за лесен достъп до чиповете при обир например. Освен това шансовете, някой да сканира наличните в чипа данни без да знаете са доста малки. Технологията също така може да бъде използвана и за допълнително оторизиране, включително доказване на самоличност.

Така може да се открие и връзка с опитите за заместване на двуфакторното оторизиране с ключове пароли (passkeys), а вграждането им в подобни импланти звучи като една възможност. В САЩ RFID имплантите не са обект на одобрение от страна на FDA, тъй като те не са медицински устройства.

Като цяло тези устройства изглежда са надеждни и сигурни, но има и някои рискови фактори. В бъдеще е възможно чрез тях компаниите да имат повече достъп до лични данни и дори да изпращат реклами.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !