Google въвежда нов начин за търсене чрез комбиниране на изображение и текст

Offnews Последна промяна на 30 септември 2021 в 17:49 186 0

Google

През месец май 2021 година бе проведена ежегодната конференция за разработчици Google I / O, на която интернет гигантът представи новото решение на базата на изкуствен интелект - многозадачният унифициран модел (MUM). Представители на корпорацията съобщиха, че един от първите сценарии за реално използване на (MUM) ще бъде комбинираното търсене чрез изображение и текст, което първоначално ще се използва в Google Lens.

С помощта на Google Lens, използвайки камерата на смартфона, е възможно да се сканират текстове, да се разпознават и превеждат, да се решават някои математически задачи, да се търси подобен обект в интернет и т.н. Новото е, че MUM може да разбира смисъла на връзката между текста, изображението и/или видеото, както и да намира взаимовръзките между различните съобщения.

Един от примерите, които Google дава, е на потребител, на който му е харесала риза с нанесено на нея красиво изображение. След като ръчно добави няколко думи и натисне върху специалната иконка, с помощта на Google Lens става възможно да се намерят и други предмети със същото изображение - от ризи и костюми до чорапи.

Също така Google предлага използването на Google Lens при ремонта на най-различни устройства. Даден е пример с велосипед, а неговият собственик не знае как се нарича повредената част. Той насочва камерата към счупения компонент и като текст въвежда "Как да го ремонтирам?" или "Купуване". В този случай той веднага получава помощ във вид на съвети за най-лесното осъществяване на ремонта или линк към най-близкия магазин, където тази част може да бъде закупена.

 

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !