DeepMind създаде ИИ за реставриране на древногръцки текстове

Offnews Последна промяна на 11 март 2022 в 17:01 570 0

ithaca5CROP

Лабораторията DeepMind на Google вече обучи един от своите изкуствени интелекти да управлява процесите в термоядрените реактори, а друг ИИ да програмира не по-зле от кодер от средно ниво. Сега същият екип реши да започне да работи в друга сфера - да използва алгоритми с елементи на изкуствен интелект в археологията. Този невронна мрежа може да реставрира древните текстове с много висока степен на точност.

Новият софтуерен инструмент на DeepMind дава възможност не само да бъдат възстановени изгубените части на древните текстове, но и да бъде определен техния произход, както и приблизителната дата на тяхното написване. За постигането на тази цел компанията е работила съвместно с историци и учени от Италия, Франция и Гърция, а обучението и тренирането на новия изкуствен интелект е осъществено с помощта на огромно количество древногръцки текстове.

В резултат от тези усилия е създаден изкуственият интелект Ithaca. Тази невронна мрежа може да възстановява повредени текстове с точност над 62%, да идентифицира мястото на техния произход с точност до 71% и да датира текстовете с точност до 30 години.

При ръчна обработка на подобни текстове се постига около 25% точност, но когато се комбинират усилията на новия изкуствен интелект с тези на хората, точността достига до сериозните 72%.

DeepMind допълва, че вече тренира същия изкуствен интелект за работа и с други древни езици, включително иврит и езика на маите.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !