Частна компания осъществи пробив в сферата на термоядрения синтез

Offnews Последна промяна на 10 април 2021 в 11:15 5629 0

TAE_Technologies_4871

Частната компания TAE Technologies, която работи в сферата на технологиите за термоядрен синтез, съобщи че нейната нова технология е в състояние да удържа високи температури на плазмата достатъчно време, за да бъде осъществена управляема термоядрена реакция. Това е много важна стъпка към началото на търговското използване на източник на практически неизчерпаема енергия. TAE Technologies засега е все още далеч от крайната цел - създаването на стабилен комерсиален термоядрен реактор, но нейният успех веднага привлече инвестиции в размер на 880 милиона щ. долара, което е значително повече, отколкото е получавала която и да било друга частна компания работеща в сферата на термоядрения синтез.

Въпреки възможността за получаването на относително чиста и достъпна енергия, през последните 70 години термоядреният синтез си остава все така недостъпна цел, понеже изисква прекалено високи разходи. Повечето проекти използват термоядрени реактори тип Токамак, в които плазмата се нагрява с помощта на микровълни до температурата в центъра на звездите. Кулминацията на този подход се очаква да стане международният реактор ITER, който се изгражда във Франция.

Учените от TAE тръгнаха по съвсем друг път. Те използват конфигурация с обърнато поле (FRC), при която във въртящ се пръстен се впръсква водород. Вихровото движение на заредените частици във FRC генерира силно магнитно поле, което помага за удържането на плазмата. По принцип този вихър би трябвало да изчезне за част от милисекундата, но компанията поддържа FRC насочвайки лъча от частици тангенциално в този пръстен, като по този начин го укрепва и го принуждава да се върти по-бързо.

Най-новата версия на реактора на TAE се нарича "Норман" в чест на основателя на компания Норман Ростокър. В основата си това е 30-метрова тръба, около която са поставени мощни магнити, сензори и инжектори на частици. Към днешен ден "Норман" може да поддържа FRC в продължение на 30 милисекунди, по време на които плазмата се нагрява до 60 милиона градуса. Това е десет пъти повече, отколкото можеше предишната версия на реактора на компанията.

Генералният директор на TAE Technologies Михл Биндербауер заяви, че плазмата може да се удържа много дълго, като това време зависи само от енергията, която се подава на магнитите и на останалото оборудване.

Следващата версия на този реактор ще се нарича "Коперник" и ще може да осигурява 100 милиона градуса - температурата, при която традиционното термоядрено гориво - смес на деутерий и тритий, започва да генерира повече енергия, отколкото получава. Този модел ще бъде с 50% по-голям от "Норман" и ще има специализирано акумулаторно хранилище, което може да поддържа работата на FRC в продължение на няколко секунди. Новият реактор "Коперник" ще бъде изграден още тази година в Калифорния, като това ще струва около 250 милиона щ. долара.

Компанията не възнамерява да спира дотук. Тритиевото гориво съвсем не е идеално - то е радиоактивно и труднодостъпно, а при реакцията между деутерия и трития се създават високоенергийни неутрони, заради които оборудването трябва да бъде защитено с дебели оловни обвивки. TAE Technologies възнамерява да премине към алтернативно гориво от водород и бор. Но тази реакция изисква температури от милиарди градуси, което ще бъде постигнато с нов реактор, който ще бъде изграден с помощта на данните получени от "Коперник". Строежът на този реактор трябва да приключи към края на 2020-те години.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !