Blue Origin с първи успешен полет от доста време

Павлин Луканов Последна промяна на 21 декември 2023 в 11:33 954 0

Blue Origin

Снимка Blue Origin

Blue Origin

Космическата надпревара премина основно към частния сектор, като лидер в последните години определено е SpaceX на милиардера Илон Мъск. Има обаче и други големи играчи, включително и Blue Origin на Джеф Безос, която сега отбелязва успешно изстрелване.

Ракетата New Shepard, която е с обновен двигател достигна до ръба на космоса, като носеше на борда си технологии за научни експерименти. Това е първият полет на 18-метровата ракета от 12 септември 2022 г. след като повреда в двигателя доведе до провал на тогавашната безпилотна мисия.

Тази седмица на борда е имало 33 товара от NASA, научни институции и други компании. Част от тях са били и на неуспешния предходен полет. Сред тях са експеримент за демонстриране на водородна горивна клетка в условията на микро гравитация и проучване на почва в различни гравитационни условия. В капсулата монтирана над ракетата е имало и 38 000 пощенски картички от ученици от Club for the Future.

https://youtu.be/QSzi1lHaqlQ

Извеждащата фаза се е приземила обратно в близост до площадката за изстрелване, а капсулата е кацнала в пустинята след активиране на трите си парашута. Blue Origin има 24 мисии с ракетата си за многократно използване, включително и шест с хора. По последна информация цената на един билет е 1.25 млн. долара, което е двойно повече спрямо предложението на Virgin Galactic, което е подорбитално.

Очакванията за следващия полет с хора са той да е скоро, но не се посочва конкретен прозорец кога може да се случи това. Иначе инженерите проучвали инцидента от миналата година заключиха, че той се дължи на проблем с дюза в BE-3PM. Двигателят е работил при по-високи от очакваното температури, което е довело до повреда в дюзата.

В следствие на това са предприети промени в дизайна на горивната камера и настройки на работните параметри. Чрез тях се намаляват температурите, а освен това инженерите са променили и част от дюзата, което помага за по-добра работа при динамично натоварване. Първоначално полетът от тази седмица беше планиран за октомври, но той беше отложен заради нуждата от допълнителни сертификации.

Разбира се не лиспаваха и спекулации относно бъдещето на програмата, тъй като липсват достатъчно ракети на склад. Засега няма потвърждение дали се произвежда нов носител за мисиите с човешко присъствие. Иначе компанията е в подготовка за първия полет на по-голямата си ракета от орбитален клас, New Glenn. Изглежда обаче New Shepard все още има бъдеще, като на нея ще се залага за научни цели.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !