Български ученици спечелиха отличия в областта на космическите науки в обучителния лагер Space Camp Turkey по модел на NASA

Offnews Последна промяна на 13 юли 2021 в 20:38 4882 0

Space Camp Turkey 1

 

Български ученици бяха наградени за отличните си постижения в областта на космическите науки в учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey, с програма по модел на NASA. Това съобщиха от Центъра за творческо обучение, който е партньор на лагера в Турция и всяка година изпраща ученици на обучение там.

 

Ученичката Калина Досева от ПМГ „Васил Друмев“, гр. Велико Търново спечели медала Right stuff за изключителни знания в областта на космическите науки. Тя е стипендиант в конкурса с есета от миналата година, но понеже лагерът не се e провел през 2020 г., е прехвърлена за участие тази година. Отбори с българско участие са спечелили и награди за дизайн на емблема на мисията, за дизайн на колония на Марс, както и за викторина между отборите. Освен изброените награди, за участието си в лагера, българчетата получават и сертификати.

 

“Тези медали и награди са огромно признание и постижение за нашите участници. През изминалата седмица тридесетте наши ученика успешно преминаха през редица изпитания, работиха в екип, тренираха за решаваща космическа мисия, обучаваха се на тренажорите на истински астронавти, създадоха нови приятелства и наистина научиха много – за космоса, за науката и за собствените си възможности” - споделя Мирослава Димитрова, координатор на програмата в Центъра за творческо обучение.

 

Преди да започнат обучението си в лагера, учениците преминават през конкурс с есета, за да се преборят за местата си. Според квотата за страната ни, на Space Camp тази година са формирани три групи ученици. Останалите две групи ще бъдат изпратени в лагера през август, а треньорите им очакват още подобни постижения.

 

Space Camp Turkey е един от двата обучителни космически центъра в света, създадени по модел на NASA. Той се намира се в гр. Измир, Турция. Координатор на програмата за България е Центърът за творческо обучение - партньорство, което продължава вече 13 години. Програмата се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с космоса, младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества в себе си в една динамична и забавна среда.

 

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !