Apple може да пусне своя автономна кола през 2024 година

Offnews Последна промяна на 22 декември 2020 в 12:12 4249 2

autonomous car druverless car

През последните години автономните коли - т.е. такива, които се управляват сами, без нужда от шофьор - се развиват с изключително бързи темпове. Този нов сегмент, който обединява две мощни индустрии - технологичната и автомобилната, обещава да прекрои улиците на градовете през следващите десетилетия.

Затова не е изненада, че голям брой компании вече проявяват интерес към него. Списъкът е дълъг и включва както Google, Tesla и Alibaba, така и Mercedes, Toyota и Saab. А от известно време циркулират слухове, че още един технологичен гигант възнамерява да представи свой роботизиран автомобил в близко бъдеще - Apple.

Току що Reuters разпространи нова информация в тази насока, според която компанията от Купертино възнамерява да пусне на пазара автономна кола през 2024 година. От медията дори разкриват, че Apple работи и по нова батерия, която може значително да разшири обхвата на електрическите автомобили.

Припомняме, че проектът на Apple, който носи кодовото име Project Titan, е бил одобрен от главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук още преди шест години. Слухове в тази насока пък циркулират от 2015 г., въпреки че компанията типично в свой стил продължава да крие инициативата от широката публика.

Според непотвърдена информация, през последните няколко години нейният автомобилен проект се е сблъскал с редица трудности, включително и свързани с липсата на подходящи кадри. Начинанието си остава изключително амбициозно дори и за компания с възможностите на Apple.

Най-вероятно новата "умна" кола ще разчита на lidar технология (т.нар. Light Identification Detection And Ranging) - това са сензори, използващи лазери и камери, както и софтуер, анализиращ отразената светлина. Това позволява измерването на разстоянията между обекти и създаване на триизмерни модели. На този етап обаче липсват повече подробности за разработката на Apple.

Предимствата на автономните коли са много. Възможността да бъдем транспортирани до дома си, работното си място или друга дестинация, без да се налага ние да шофираме, може да ни спести много време, позволявайки ни да си починем или да свършим някаква работа. Още по-важно е, че според проучванията тази технология би елиминирала човешките грешки и би намалила значително катастрофите, спасявайки огромен брой човешки животи.

Според прогноза на организацията IEEE (Институт на инженерите по електротехника и електроника) от преди три години, автономните коли ще променят живота ни в такава степен през следващите десетилетия, че до 2040 г. ще бъде прекратено издаването на шофьорски книжки.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2021 в 15:17

[…"> Самата Apple отдавна е обект на спекулации, че работи по електрическа автономна кола. За сега обаче няма официална информация от компанията. Въпреки това припомняме, че през миналия месец медии разкриха, че проектът вече е в напреднал етап и се очаква първият модел на компанията от Купертино да бъде представен през 2024 година. […">

23.12 2020 в 11:02

[…"> на Мъск е по повод вчерашната новина, че Apple готви собствена електрическа автономна кола и може да я пусне на пазара през 2024 […">