Visa купува финтех платформата Tink за 1,8 милиарда евро

Offnews Последна промяна на 24 юни 2021 в 16:08 4953 0

Visa-To-Acquire-European-Open-Banking-Platform-Tink

Платежната система Visa постигна споразумение за закупуването на шведската стартираща финтех компания Tink за 1,8 милиарда евро или приблизително 2,5 милиарда щ. долара. Tink е известна преди всичко със своята специализирана европейска платформа за отворено банкиране.

Вече започнаха съответните проверки и предстои одобрението на различните регулаторни органи, като в съобщението за медиите се подчертава, че заплащането ще стане с парични средства, без участието на акции и други ценни книжа. Според тази информация, Tink ще запази своя бранд и сегашния екип от служители и ръководство. Централният офис на компанията ще си остане в Стокхолм.

Платформата на Tink дава възможност на финансовите институции, финтех стартъпите и онлайн ритейлърите да създават свои собствени индивидуални онлайн инструменти, продукти и услуги за управление финансите на обикновените потребители, на големите компании, както и на държавните агенции. Онлайн услугата на Tink вече се използва от 3400 банки и финансови институции.

Бизнес моделът на тази стартираща компания се базира на уточнената втора директива на Европейския съюз относно платежните услуги (PSD2) от месец януари 2018 година. Този закон има за цел да подобри правата на потребителите при онлайн покупките, поощряване разработването на нови платежни системи и осигуряване на по-голяма безопасност на онлайн разплащанията.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !