Сривът на FTX разруши репутацията на криптоиндустрията, но е и възможност за ново начало

Стоян Ненов Последна промяна на 19 декември 2022 в 13:30 2098 0

Crypto Coins

Снимка kanchanara/Unsplash

Сривът на FTX разруши репутацията на криптоиндустрията, но е и възможност за ново начало

FTX беше криптоборса на стойност 32 млрд. долара и една от най-големите в бранша. Въпреки това през ноември т.г. се срина главоломно, като донесе няколко милиарда долара загуба на клиентите си и се появиха множество съмнения не само за неумело управление на активите, но и целенасочени злоупотреби.

FTX беше обвинена, че е използвала дъщерната компания Alameda Research, за да пренасочва средства и да ги инвестира във високорискови активи. „Това беше голямо разочарование за инвеститорите“, коментира Луис Абот от правната кантора Keystone Law, която специализира във възстановяване на криптоактиви и дела за криптоизмами, пред CNBC.

Криптоекспертите са единодушни в очевидното – сривът на FTX нанесе тежки щети на репутацията и доверието в криптоинвестициите. Но докато според част от анализаторите проблемът е почти необратим, други смятат, че се създава добра възможност за ново начало и изграждане на доверие към криптоактивите чрез предприемането на три основни мерки.

Първата е регулации. Призиви за тях се появиха още в първите дни на срива на FTX. Правителствата в няколко държави започнаха дискусии по темата. Европейският съюз пък дори се похвали, че вече има готови правила и те скоро ще влязат в сила, като тогава сривове като този на FTX няма да са възможни.

„Хората трябва да видят, че се взимат мерки и се предприемат стъпки за регулации. Мисля, че това ще помогне за връщането на доверието. Без регулации, инвеститорите нямат защитите, от които се нуждаят“, казва Абот.

Според Евгени Гаевой, основател на криптокомпанията Wintermute, FTX „върна назад навлизането на криптоактивите с една-две години“. Той допълва, че през 2022 г. се сринаха и други важни имена като Celsius, Three Arrows, а FTX повлече със себе си и няколко по-малки играчи. Това обаче има и своите предимства, тъй като изчиства пазара. Проблемът е, че без регулации, този процес е много рисков и води до непредвидими загуби. При наличието на правила, всичко може да се случва много по-прозрачно.

Втората важна стъпка е консолидацията. Тя ще е неизбежна част от срива. Покрай криптобума през последните години се нароиха множество компании и борси. Повечето от тях вече не са толкова нужни на пазара. Фирми като Gemini и Genesis вече търсят купувачи. BlockFi също искаше да стане част от FTX, но тъй като това не се случи, банкрутира.

Консолидацията дава възможност за преразпределяне на пазара и изчистване на доста от несигурните компании, без да има големи сътресения. „Има борси, които вършат нещата по правилния начин и те ще оцелеят“, казва Абот, без да дава примери.

Третата важна стъпка са иновациите. Подобна динамична среда е идеална за проправяне на път на нови идеи. Web3 трябва да бъде „ерата на блокчейн“, като сривът на криптоактивите дава възможност за предлагане на други идеи как тази технология да се използва.

„Дигиталните активи ще са все по-голяма част от нашето ежедневие. Това може да са елементи за колекциониране, но и билети, символи на стойност, идентичност, членство и др. Например да се използва NFT за достъп до определено събитие“м казва Иан Роджърс, от компанията Ledger.

Всичко това са възможности за създаване на нови бизнеси. Но е и твърде рано. Има още много път да се извърви в усъвършенстването на технологията, за да може да е достатъчно добре подготвена за масовия и огромен мащаб, който ще се очаква от нея с възхода на Web3.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !