Съоснователят на Ethereum се надява регулаторите да се вразумят

Стоян Ненов Последна промяна на 17 септември 2023 в 09:39 295 0

Джоусеф Лубин

Снимка Ivo Näpflin/Wikimedia Commons

Джоусеф Лубин

През тази година регулаторите по света, особено в САЩ, обръщат голямо внимание на криптовалутите и фирмите, които се занимават с тях. Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) е много активна и повдигна множество проверки срещу най-различни криптоинституции. Някои от тях бяха ограничени и дори „изгонени“ от САЩ.

Турбуленцията очаквано се отразява неприятно на всички в бранша, включително на цените на криптовалутите и доверието към тях. Съоснователят на Ethereum Джоусеф Лубин обяви в интервю за CNBC, че са надява „разумът да надделее“ и постепенно криптовалутите ще бъдат приети подобно на други технологии като интернет и криптографията.

„Америка ще види, че децентрализираните протоколи, блокчейнът и криптовалутите са в тон с философията на САЩ. Мисля, че и голяма част от света ще ги последва“, казва Лубин. Освен съосновател на Ethereum, той е и изпълнителен директор на блокчейн компанията ConsenSys.

По-рано тази година Лубин коментира, че криптовалутата ether, което е част от Ethereum, трябва да бъде приемана като стока като нефта. „Хората купуват барели петрол с очакването да имат печалба. Убеден съм, че ether също е стока“, заяви тогава той.

Няколко месеца по-късно Лубин не е променил мнението си. Според него основната причина за недоверието към криптовалутите и активите са действията на регулаторите. Липсата на яснота какво и как проверяват и какви са изискванията кара компаниите да се оттеглят от САЩ, където обаче е един от най-големите и важни пазари.

„САЩ имат много влияние по света чрез финансови и други посредници. Технологиите за децентрализирани протоколи са насочени към елиминиране на посредниците по много начини. Сред символите на САЩ са свободните пазари, капитализмът и свободата на словото“, допълва Лубин. Според него е въпрос на време регулаторите да постигнат нужната яснота какви са очакванията и правилата и това ще реши голяма част от проблемите.

Такъв например е, че според SEC криптотокените и криптовалутите трябва да се третират като ценни книжа. В момента водещите криптокомпании, включително Binance, Coinbase и Ripple, водят съдебни битки със SEC, като се опитват да се защитят от поредица обвинения на регулатора. Той иска повече и по-строги отговорности от тях, но те оспорват определенията на регулатора за това каква е дейността им и с какви точно активи боравят.

През април т.г. председателят на SEC Гари Генслър изпрати становище и до Комисията по финансови услуги в долната камара на американския парламент. В него той заяви, че според регулатора „голямото мнозинство от криптотокени са ценни книжа“ и това означава, че операторите с тях трябва да се регистрират SEC и да отговарят на съответните условия. Позиция, която криптофирмите очаквано не харесват, тъй като подобна регистрация идва с много условия, отговорности и ограничения, които според тях пречат на голяма част от възможностите и ползите на криптовалутите като цяло.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !