Основателят на криптовалутната борса FTX Сам Банкман-Фрийд бе арестуван на Бахамите

Стефан Николов Последна промяна на 13 декември 2022 в 14:29 1610 0

sam-bankman-fried

Снимка FTX

Основателят на криптовалутната борса FTX Сам Банкман-Фрийд бе арестуван на Бахамите

Бахамските власти арестуваха Сам Банкман-Фрийд, който е основател на криптовалутната борса FTX и я ръководеше докато не възникна пълна криза на ликвидността, след която тя обяви банкрут. Бившият CEO бе арестуван на 12 декември вечерта веднага след като главната прокуратура на САЩ потвърди наказателното обвинение срещу Банкман-Фрийд, съобщи агенция Reuters, която се позова на изказванията на американските и бахамските прокурори.

От своя страна, властите на Бахамските острови заявиха, че нейните очаквания са Банкман-Фрийд да бъде екстрадиран в САЩ. По думите на американската прокуратура в Манхатън официално самият предприемач вече е арестуван на островната държава, но отказа да коментира какви са обвиненията.

"Очакванията ни са още следващата сутрин да прочетем обвинителния акт и тогава ще можем официално да обявим всички подробности", обяви американският прокурор Деймиън Уилямс. Той допълни, че бахамските власти "са арестували Самуел Банкман-Фрид по искане на правителството на САЩ въз основа на закрит обвинителен акт, подаден от прокуратурата в Ню Йорк.

Да припомним, че преди малко повече от месец – на 11 ноември FTX, Alameda Research и още 130 свързани с тях компании и филиали подадоха заявление за започване на доброволна процедура за несъстоятелност. Към заявлението имаше и петиция за съвместното разглеждане на фалитите на всичките компании, вместо всяка една поотделно.

Криптовалутната борса FTX, която само преди няколко месеца – в началото на 2022 г. бе с пазарна капитализация 32 млрд. долара претърпя тотален крах. Нейният основател и главен изпълнителен директор Сам Банкман Фрийд напусна компанията, а неговото място бе заето от Джин Джей Рей, водещ специалист по преструктурирането на подобни компании, който се прослави с ръководените от него дела за банкрутите на Enron и Nortel Networks.

Също на 11 ноември Forbes съобщи, че Банкман-Фрийд тайно е прехвърлил $10 милиарда от клиентските пари на FTX към другата своя компания Alameda Research, след което съществена част от тази сума просто изчезва – почти 2 млрд. долара. Банкман-Фрийд отрече да е правил подобен превод. Клиентите на FTX веднага се втурнаха да изтеглят своите средства, но не можаха и в крайна сметка се оказа, че тази криптовалутна борса, която бе петата по големина в целия свят, дължи на своите 50 най-големи кредитора 3.1 млрд. долара – сума, която няма откъде да вземе.

Разследването за това, по какъв начин FTX е злоупотребявала със средствата на своите клиенти започна в средата на месец ноември и бе оглавено от видния специалист в сферата на ценните книжа, ветеранът на манхатънската прокуратура Уилямс. Едновременно с прокуратурата собствено разследване започна Комисията по ценни книжа и борси на САЩ. И още, пострадалите криптовалутни инвеститори заведоха съвместно дело срещу бившия CEO на FTX. Ищците възнамеряват да докажат в съда, че Банкман-Фрийд и другите топ-мениджъри на криптоборсата са участвали в съвместна организирана измамна схема, с което са нанесли вреда за около 11 млрд. долара. Банкман-Фрийд явно ще бъде екстрадиран в САЩ, където, казано възможно най-меко, ще трябва да отговаря на много въпроси, задавани от твърде ядосани хора.

Криптовалутната борса FTX явно задейства механизъм, подобен на принципа на доминото, който доведе до поредица от кризисни ситуации, в резултат от което пострадаха и други ключови играчи, включително Voyager Digital и Celsius Network, а курсовете на всички дигитални валути рязко паднаха.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !