Копачите на Биткойн са изправени пред затруднения след халвинга

Павлин Луканов Последна промяна на 30 май 2024 в 20:05 1055 0

Копачите на Биткойн са изправени пред затруднения след халвинга

Снимка Karolina Grabowska/Pexels

Копачите на Биткойн са изправени пред затруднения след халвинга

След приложеното наскоро намаляване наполовина (халвинг) на наградите за копачите на Биткойн, добивът на криптовалутата беше затруднен значително. Това в комбинация с новите ETF (exchange-traded funds), които привличат инвеститорския капитал, затруднява дейностите на компаниите специализирани в добив.

Marathon Digital и Riot Platforms са сред най-големите официално регистрирани организации за добив, като отбелязват спад на акциите си със съответно 10% и 33% от началото на годината. Това е на фона на ръст от 60% в стойността на Биткойн до рекордните 67 859 долара (122 301 лв.) през март.

Акциите на копачите са свързани с цената на криптовалутата, като по-високите стойности увеличават печалбите. Пазарни анализи обаче сочат, че след пускането на 11 Биткойн ETF в началото на годината някои инвеститори са преценили, че искат да излязат от бизнеса за добив за сметка на новите предложения.

Машините за добив на криптовалути изразходват голямо количество енергия за решаването на сложни математически задачи, с което се изгражда блокчейна на Биткойн, като за това получават награди под формата на криптовалута. Тези награди бяха намалени наполовина през април до 3.26 Биткойна на блок. Този халвинг се случва веднъж на четири години, като целта е намаляване скоростта на добив на валутата.

В резултат на това приходът от трансакция за копачите е намалял от над 192 долара (346 лв.) през март до едва 60 долара (108 лв.) в момента. Това е най-ниската стойност от септември насам. Сложността на мрежата на Биткойн представлява оценка на това колко е труден добивът на един блок от криптовалутата. Тази сложност е нараснала значително от началото на годината, достигайки най-високите си нива досега.

Посочва се, че копачите трябва да увеличат ефективността си, за да могат да са конкурентни. Това разбира се означава и увеличаване на инвестициите. 14 от листнатите в САЩ добиващи компании управляват 23% от общия капацитет в световен мащаб. През първото тримесечие на 2024 г. регистрираните компании са привлекли инвестиции на стойност над 3 млрд. долара (5.4 млрд. лв.).

Някои от копачите са принудени да изнесат оборудването си в други държави, за да намалят разходите си за електричество. В САЩ има и потенциални рискове по линия на въвеждането на нови данъци. В следствие на намалените печалби се очакват и нови сливания, тъй като за по-малките играчи добивът става неефективен.

Междувременно CleanSpark е закупила повече машини за добив, включително чрез придобиване на по-малки организации. Някои компании от своя страна пренасочват усилията си в областта на изкуствения интелект, където винаги има нужда от мощен хардуер.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !