Инвеститори нападнаха финтех компанията на Джак Дорси – Block

Стефан Николов Последна промяна на 24 март 2023 в 12:23 643 0

Block

Снимка Block

Инвеститори нападнаха Block – компанията на Джак Дорси

Block, компанията на технологичния предприемача Джак Дорси, беше нападната от инвеститори-активисти, което доведе до срив на нейните акции. Те се сринаха с повече от 20% след публикуването на разследване на Hindenburg Research, че дружеството изкуствено е завишавала броя на клиентите си и е улеснявала измамите в своята платформа.

Акциите на финтех компанията Block (бившата Square) достигнаха дневно дъно от 56.5 долара за брой на Нюйоркската фондова борса. Книжата бяха с 22.2% по-евтини, отколкото в края на търговската сесия от 22 март, когато се търгуваха при цена 62.27 долара. След няколко часа спадът се забави до 13%, но негативната тенденция се запази.

Котировките на Block паднаха веднага след като излезе отчета на Hindenburg Research – компания, съставена от инвеститори-активисти, които „професионално разобличават“ публичните компании. Този път те заявиха, че е разследвала дейността на Block в продължение на цели две години и в крайна сметка всички нейни акционери са взели решение да влязат в къси позиции. Това означава, да заложат пари на това, че акциите на Block ще поевтинеят – къси продажби, които на борсов жаргон се наричат „шортене“.

Да напомним, че Block е американска компания, която предлага платежни услуги и мобилно банкиране на търговци и на обикновените потребители, и е регистрирана в Нюйоркската търговска борса.

В доклада на Hindenburg се твърди, че Block е позволил в мащабно размножаване на фалшиви акаунти, които са генерирали нелегитимни приходи, като същевременно са се преувеличавали потребителските транзакции.

В сравнително краткия доклад се обяснява още, че магията на бизнеса на Block не е някаква супер съвременна иновация, а по-скоро това е желанието на компанията да улеснява измамите срещу потребителите и правителството, да избягва регулациите, да обявява скъпите кредити и високите такси като някаква революционна технология и по-важното, по този начин да заблуждава своите инвеститори с показването на силно завишени икономически показатели.

Друг важен момент е, че Hindenburg Research провери работата на платформата CASH App на Block и откри маса интересни неща. Анализът на събраната информация показа, че от 40% до 75% от акаунтите в Cash App, които са били проверени, са се оказали фалшиви, участващи в някаква измамна схема или допълнителни акаунти, принадлежащи на едно и също лице. По този начин през платформата Cash App се обработват милиарди измамни транзакции, като в същото време мениджмънтът и служителите на Block са продали на фондовия пазар акции на стойност над 1 милиард долара, като това е станало за периода от месец март 2020 година, точно в началото на пандемията, до 31-ви декември 2021 година.

Що се отнася до цената на акциите на Block – финтех компанията на Джак Дорси, Hindenburg е на мнение, че съвсем скоро те ще има фундаментален спад с още 65-75% спрямо текущите нива. Изглежда, че Hindenburg Research са напълно уверени в своите прогнози и именно затова преминаха към залагане на къси позиции – на това, че акциите на Block наистина ще се сринат, при това много.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !