Ето защо мъдрата невидима ръка на пазара побеждава AI

Стефан Николов Последна промяна на 23 май 2023 в 09:59 701 0

Stock Exchange

Снимка Oren Elbaz/Unsplash

Ето защо мъдрата невидима ръка на пазара побеждава AI

Може ли изкуственият интелект да ви помогне да подбирате най-подходящите акции. По-конкретно, могат ли инвеститорите да използват изкуствения интелект (AI) за определяне на справедливата цена на дадена акция или облигация. Обзалагам се, че много хора в момента биха казали "да", като се има предвид неотдавнашният много бърз напредък в AI сферата, който дава възможност за обработката на все по-големи количества информация.
Според изданието Financial Times има нещо много по-добро от всички видове изкуствени интелекти и това е пазарът.
Нека да вземем за пример как избираме да купим или продадем дадена ценна книга.

Какво правим при избора на акция - проверяваме цената. Цената се формира на база еднакъв брой купувачи и продавачи считат, че сключват изгодна сделка, когато я продават или купуват точно в този момент на точно тази стойност. Те правят тези преценки, като използват всяка налична информация, както публична, така и частна. Пазарът е най-голямата машина за обработка на информация в света, която определя цената на всяка публично търгувана акция и облигация.

Тези цени се определят в една среда, в която никой не знае какво ще се случи. Така че в този смисъл това е гигантски модел, който е най-доброто и постоянно развиващо се предположение на човечеството за това как ще се представят акциите или облигациите на всяка една компания.

Въпреки всички обещания по отношение на изкуствения интелект, препоръката е да се възприемат пазарните цени, а не цените от алгоритмите. Големите езикови модели, видовете изкуствен интелект, които задвижват AI инструменти като ChatGPT, имат за цел да разбират и генерират текст, който изглежда така, сякаш е създаден от хора, а не да прогнозират бъдещи резултати.

Те могат да генерират потенциални сценарии въз основа на моделите, с които са обучени, но им е трудно да отчитат неизвестните фактори или промените в реалния свят, които са извън техните данни за обучение. По този начин те са наистина "изкуствени", докато пазарите се състоят от реален човешки интелект и милионите преценки, които правят участниците на пазара.

Разбира се, изкуственият интелект и алгоритмичната търговия могат да помогнат за реализирането на сделките. Но няма причина да смятаме, че AI ще окаже фундаментално влияние върху начина, по който хората възприемат цените на акциите.

Пазарът е изключително сложен. Той е толкова голям, че никой не знае как точно дадена информация влияе върху цената, тъй като има много други едновременно действащи фактори и постъпващи нови и нови данни. Но пазарът гарантира, че цената е най-точното текущо представяне на стойността на дадена акция или облигация.

Това не е лично мнение. Има много доказателства в негова подкрепа. Всъщност това е една 50-годишна теория, която се доказва с всяка изминала година. Потърсете в Google "хипотеза за ефективен пазар". Още по-добре, помолете ChatGPT да ви я обясни.

Въпросът към чатбота може да бъде следният: По-безопасно ли е да се доверим на механизма на пазарните цени, отколкото да разчитаме на AI модел?".
Отговорът на този изкуствен интелект е следният: "Като цяло е по-безопасно да се доверяваме на механизма на пазарните цени, отколкото да разчитаме на модел на изкуствен интелект за откриване на грешни и неизгодни цени на акции и облигации. Механизмът на пазарните цени се основава на колективните действия на всички участници на пазара и включва цялата налична информация в цените на активите. В резултат на това е трудно за отделен инвеститор или AI модел да постига по-добри пазарни резултати".

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !