ЕС въвежда регулации за криптовалутите

Стоян Ненов Последна промяна на 21 април 2023 в 15:11 1181 0

Crupro EU Bitcoin

Снимка OFFNews/Freepik

ЕС въвежда регулации за криптовалутите

Европейският парламент (ЕП) прие с 517 гласа „за“ срещу 38 „против“ и 18 въздържали се новия Закон за пазарите на криптоактиви (MiCA). Това е първата пълномащабна регулация от този тип в световен план. MiCA има амбицията да внесе сигурност и прозрачност в криптопазара, обявиха от ЕП.

Регулацията въвежда изисквания във всички аспекти на криптоактивите. Текстът вече има и предварителното одобрение на Европейския съвет.

Освен това е приет и закон за проследяване на преводите на криптовалути. Той предвижда да покрива и крипто трансакции на стойност над 1000 евро от частни портфейли, когато те взаимодействат с портфейли, които са предлагани от компании. Правилата засега няма да засягат трансферите между крайни потребители, когато не минават през фирма.

Междувременно MiCA предвижда защити срещу пазарни манипулации и финансови престъпления с криптоактиви. Законът обхваща активите, които досега не са обект на регулация от съществуващите правила. Въвеждат се изисквания за компаниите, които издават и търгуват с криптоактиви, чрез които да се гарантира прозрачност на дейността им, ясна собственост, навременно обявяване на проблеми, както и по-добро оторизиране и наблюдение над извършваните преводи.

Европейският регулатор на ценни книжа и пазари (ESMA) пък получава правомощия да следи криптосектора за пазарни манипулации, опити за пране на прави, финансиране на тероризъм и друга престъпна дейност. Законът предвижда и изготвянето на публичен регистър, в който ще се описват компаниите, които работят в рамките на ЕС и не покриват изискванията и нямат нужните разрешителни.

MiCA ще изисква от криптокомпаниите да изготвят и публикуват доклади и за своята енергийна ефективност и какви мерки предприемат за оптимизирането ѝ. Това ще е задължение само за големите фирми.

Целта на MiCA и съпътстващия закон за трансферите е да се въведат единни правила за целия ЕС. Това ще улесни потребителите, като ще им предложи повече защити. Доставчиците на такива услуги ще са длъжни да дават по-ясни обяснения на клиентите какви са рисковете, разходите и таксите, които са свързани с техните предложения.

Освен това издаването на т.нар. стабилни монети (stablecoins) също се изменя. То ще е разрешено, но само след съответните разрешителни и при осигуряване на достатъчен резерв, който да покрие евентуално масово теглене на средства.

ЕС казва, че това е първата в света пълноценна регулация на криптоактиви. Тя ще влезе в сила следващата година, макар все още да няма точна дата. Тя ще бъде определена по-късно, но не се очакват допълнителни забавяния.

Големите криптофирми приветстваха новите правила. „Единството при имплементирането на правилата в ЕС ще бъде ключово за криптокомпаниите да имат яснота и да захранват иновациите в Европа, както и да предпазват от нежелано фрагментиране на единния пазар. Регулациите трябва да се прилагат пропорционално спрямо различните предложения на компаниите, на базата на техния рисков профил“, казва Андрю Уитуорт, директор в Ripple, пред CNBC.

Основателят на Binance Жангпенг Жао обяви, че MiCA е „прагматично решение за общите ни предизвикателства“. Според него в рамките на 12 до 18 месеца Binance ще покрива напълно изискванията на ЕС.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !