Доклад: Най-голямата криптоборса Binance е използвана за пране на пари

Стоян Ненов Последна промяна на 22 декември 2022 в 12:02 1909 0

Binance

Снимка Binance

Доклад: Най-голямата криптоборса Binance е използвана за пране на пари

Секторът на криптоактивите продължава да изтърпява един от най-трудните си периоди. Поредицата от проблеми покрай срива на борсата FTX изглежда точно започна да утихва и сега има нов казус. Той е с най-голямата криптоборса в света – Binance, която според разследване на Reuters се оказва използвана за пране на пари и е „черна кутия“.

Binance е в кампания, чрез която иска да върне доверието в криптоактивите. Тя търси начини да повиши прозрачността, за да задържи инвеститорите. От както започнаха проблемите заради FTX, много инвеститори в криптоактиви започнаха да изтеглят средствата си, включително и от Binance.

Според проверката на Reuters обаче, обещанията на Binance за прозрачност не се изпълняват напълно. Агенцията твърди, че компанията дори отказва да каже къде е базиран домейнът ѝ. Binance също така е обработила преводи за над 22 трлн. долара през тази година, но повечето от данните за тях остават скрити, казва Reuters.

Агенцията допълва още, че компанията има и своя виртуална валута, но не дава информация за нея дори и какъв е делът ѝ в активите. Binance също така отказва да даде информация какви заеми отпуска срещу криптоактиви, какви резерви разполага и дори базова финансова информация като приходи и печалба.

Тъй като тя не е публична компания, няма задължение да споделя такива данни. Освен това от 2018 г. насам не е търсила финансиране от външни инвеститори и съответно оттогава досега не е споделяла финансовите си данни с нито едно външно лице.

Reuters твърди още, че основателят на Binance Чангпенг Жао е одобрил и план за „изолиране“ на главната дейност на компанията от регулаторите в САЩ чрез създаване на дъщерна фирма, която да оперира американска версия на борсата. Данни за това са споделили бивши служители на Binance, съветници, партньори и вътрешни съобщения. Жао обаче отрича да е одобрявал плана, а че това е било само съвет от водещи правни кантори.

Голямата роля на Binance в криптопазара обаче привлича вниманието на регулаторите и сега. Компанията е разследвана от американския Департамент по правосъдие за потенциално нарушаване на санкции, както и за пране на пари. За своята самостоятелна проверка Reuters е разгледала наличните документи на компанията в 14 юрисдикции по света, включително няколко държави в ЕС, Канада, Дубай и др. Прегледани са и други данни и документи от различни източници.

Според данни от Forbes, Американската агенция за борба с наркотиците (DEA) е започнала конкретно разследване срещу организирани престъпни групи в САЩ, Мексико, Европа и Австралия, които използват платформата на Binance, за да изпират пари от продажбата на наркотици. Проверката е за суми в размер на между 15 млн. и 40 млн. долара, които са преминали през Binance.

Forbes твърди, че разследването е още от 2020 г., като е срещу самите групи, а не срещу Binance. Според Матю Принс (няма общо със съименника си от CloudFlare), старши директор на разследванията в Binance, случаят всъщност показва предимствата на блокчейн технологията, тъй като чрез нея е проследена дейността на престъпниците и пречи на тези, които нямат чисти намерения. Binance е помогнала на разследването

Въпреки това съмненията за това, че Binance се опитва да избегне регулаторите продължават, отбелязва Reuters. Според бившия директор на отдела за интернет регулации на американската Комисия по ценни книжа и фондови борси Джон Рийд Старк, Binance целенасочено е изградила структура, която да скрива реалната, нерегулирана дейност на компанията чрез множество по-малки фирми, които са параван. Главният стратег на Binance Патрик Хилман обаче твърди, че анализът на Reuters е „категорично неверен“.

Той казва, че това е частна компания, която не е задължена да дава отчети и допълва, че подготвянето на цялата тази информация е сложен процес, който отнема месеци. Хилман също не дава конкретика. Той казва, че основната част от приходите на компанията се формира от таксите за преводи и е натрупала „големи корпоративни резерви“. Парите от такси са отделни от активите, които купува и държи за потребители, казва Хилман.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !