Българската Nexo обяви, че постепенно се изтегля от САЩ

Стоян Ненов Последна промяна на 06 декември 2022 в 13:35 1553 0

Nexus US

Снимка Nexus

Българската Nexo обяви, че постепенно се изтегля от САЩ

Българската криптокомпнания Nexo обяви, че започва постепенно изтегляне от САЩ. Това ще стане в рамките на няколко месеца, като компанията казва, че причина е липсата на съгласие с американските регулатори.

„Решението ни идва след повече от 18 месеца добронамерен диалог с американските щатски и федерални регулатор, който стига до задънена улица. Въпреки непостоянните и променящите се позиции между щатските и федерални регулатори, Nexo положи значителни усилия, за да представи желаната информация и проактивно да модифицира бизнеса си според техните притеснения“, казва компанията.

Тя твърди, че вече е „ясно, че въпреки реториката за обраното, САЩ отказват да положат път напред за блокчейн бизнесите и ние не можем да даден нужното доверие на нашите клиенти, че регулаторите са загрижени за техните интереси“.

Затова Nexo обявява, че считано още от 6-ти декември т.г. прекратява предлагането на услугата си Earn Interest в още 8 американски щата. Компанията допълва, че през миналата и през тази година вече се е разделила с клиенти от щатите Ню Йорк и Вермонт. Също така спират новите регистрации за всички американски потребители, които биха искали да използват Earn Interest Product.

Nexo допълва, че за сега клиентите в засегнатите щати ще могат да продължат да използват останалите продукти на компанията. Тя не посочва срокове за излизането си от американския пазар, но казва, че това ще се случи постепенно и ще осигури непрекъснат достъп до активите на клиентите и те ще могат по всяко време да ги изтеглят.

„Твърдо вярваме, че блокчейн е трансформираща технология и приемането на нейната значимост е съизмеримо с това на приемането на значимостта на Интернет в ранните 2000 г. Тя има огромни икономически и геополитически измерения. Ние ще посветим времето си за развиване на продукти и услуги за юрисдикции, които разбират значимостта на блокчейн технологията в бързо дигитализиращия се свят“, казва компанията.

Агенция Reuters отбелязва, че през септември т.г. осем щатски регулатора са обвинили Nexo, че не е регистрирала въпросния Earn Interest Product. Според Департамента по финансова защита и иновации на Калифорния, Nexo е обещала годишна лихва до 36%. Самата компания обаче казва, че това е възможно само за един актив и не е рекламирала това.

В позицията си за изтеглянето от САЩ, Nexo казва, че „е достигната точка, при която регулаторите не искат да се координират едни с други, настояват да взимат позиции, които не си съвпадат едни с други и създават невъзможна среда за ефективна работа и създаване на очакваната стойност за нашите клиенти“.

Nexo твърди още, че няколко от регулаторите, с които са водени преговори в продължение на няколко месеца, са започнали допълнителни проверки срещу нея без предупреждение. Прокуратурите на няколко щата от своя страна заведоха дела срещу криптобанката

Самите регулатори не са коментирали случая официално. Този тип своеобразни „крипто банки“ и фирми даващи заеми през криптоактиви, имат трудна година в САЩ. Повечето от големите конкуренти на Nexo са подложени на стриктни регулации, докато редица криптоборски, като FTX, BlockFi, Celsius Network и Voyager Digital подадоха документи за банкрут.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !