Криптовалутната борса BlockFi влезе в процедура по банкрут

Стефан Николов Последна промяна на 29 ноември 2022 в 20:38 2139 0

BlockFi

Снимка BlockFi

Криптовалутната борса BlockFi влезе в процедура по банкрут

Криптовалутната компания BlockFi подаде документи за влизане в процедура по банкрут. Информацията е публикувана в официалния уеб сайт на компанията. Те са входирани по чл. 11 от Закона за банкрутите на САЩ, в който се допуска реорганизация на изпадналата в несъстоятелност и неликвидност компания. В подадените към съда документи BlockFi съобщава, че дължи пари на над 100 хил. кредитора, като вторият по големина е към банкрутиралата криптовалутна борса FTX. Последната от своя страна дължи на своите кредитори над 3 млрд. долара и малко по-рано също влезе в процедура по банкрут.

Молбата и съответното заявление бяха подадени в специализирания съд в сферата на фалитите на Ню Джърси от самата BlockFi заедно с пряко свързаните с нея още осем компании. Прибягвайки към член 11 от Закона за фалитите BlockFi се надява да стабилизира своя бизнес, за което трябва да представи план за неговото оздравяване.

BlockFi дължи пари на над 100 хил. кредитора, потвърди и Reuters. Най-голямо е задължението на тази компания към Ankura Trust (729 млн. долара), а на FTX дължи 275 млн. долара. Взаимоотношенията между тези криптовалутни борси се оказаха твърде сложни.

Основаната от Банкман Фрийд FTX не само е кредитор, но и дължи голяма сума пари на BlockFi. Това създава проблеми за BlockFi, които за да намерят средства ще се фокусират именно към привличането на такива от задлъжнели компании, като FTX. Двете криптоборси вече прекратиха работата на своята платформа за търговия, без да дават подробности дали и кога ще възстановят дейността си. Компанията само съобщи, че има по сметките си 256.9 млн. долара кеш и се надява, че тази ликвидност ще е достатъчна за осигуряването на всички операции по преструктурирането.

BlockFi директно свързва своите проблеми с краха на FTX, понеже нейната значителна експозиция към нея е създала ликвидна криза. В началото на 2022 година пазарната капитализация на тази компания достигна 32 млрд. долара, а през месец ноември желание да я купи изрази най-голямата криптовалутна борса в света Binance, но в крайна сметка се отказа от сделката. Буквално на следващия ден FTX подаде документи за обявен банкрут.

Седмица по-рано след краха FTX се очакваше и този на криптовалутната борса Genesis. През изтеклите няколко дни Genesis с всички сили се опитваше да събере минимум 1 млрд. долара нов капитал, съобщи Bloomberg, цитирайки свои източници. Според тази информация, най-голяма е надеждата жизнено необходимата помощ да дойде от Binance, но засега няма потвърждение за подобно финансиране.

Genesis наистина има нужда от тази сума, понеже след краха на една от най-големите криптовалутни борси в света FTX, пазарът за цифрови пари се разтресе и всички се втурнаха да теглят своите криптовалутни активи и да ги конвертират във фиатна валута. Genesis даваше кредити в криптовалута, които се базират на наличните в тази борса депозити, както всъщност оперират банките. Но след краха на FTX всички едновременно се втурнаха да теглят своите активи, а с подобна ситуация не може да се справи нито една финансова организация. Genesis е на прага да стане неликвидна и да обяви фалит. Същите процеси протичат сега и при BlockFi .

Сътресенията в криптовалутната сфера продължават и навярно ще станем свидетели на зараждането на съвсем нова стратегия за използване на криптовалутите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !