Осем американски щата с обвинения срещу българската крипто платформа Nexo

Екип на OFFNews Последна промяна на 27 септември 2022 в 16:43 1393 0

Nexo

Снимка Nexo

Nexo

Регулаторните органи в САЩ обявиха, че предприемат съдебни действия срещу българската компания за търговия с криптовалути Nexo. Обвиненията са свързани с носещите лихва крипто продукти на платформата, които обаче не са били регистрирани като ценни книжа. Местните власти в общо осем щата обявиха тези мерки. Един от тях – този в Ню Йорк разследва българската платформа от близо година.

Обвиненията и опасенията

Срещу тях Департамента на финансовата защита и иновациите (DFPI) в Калифорния издава отказ и искане за преустановяване. В документа се твърди, че нерегистрираните криптовалути, носещи лихва, на Nexo са ценни книжа и са били предлагани и продавани без предварителна квалификация и в нарушение на Калифорнийския търговски кодекс. Посочва се още, че към края на юли 2022 г. над 18 хил. жители на щата имат активни крипто сметки, в които са инвестирани най-малко 174.8 млн. долара.

Междувременно местните регулатори в щатите Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт последваха примера на Калифорния и повдигнаха обвинения срещу продуктите на Nexo. Те също посочват, че без нужните финансови декларации инвеститорите не могат да вземат информирани инвестиционни решения. Обвиненията сочат още, че съществуват неточности в представянето на профилите. В щата Върмонт например посочват, че над 93 хил. нейни граждани имат сметки в Nexo на стойност над 800 млн. долара – значително повече от тези посочени от тези в Калифорния. Опасенията на властите идват именно по тази линия - че много граждани са инвестирали значителни средства в платформата и тези пари може да бъдат застрашени.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс отива по-далеч, като обяви дело срещу Nexo с обвинение за продажба на нерегистрирани ценни книжа. Тя също така призовава за пълна забрана на компанията да извършва търговия с виртуални валути в рамките на щата.

„Nexo наруши закона и доверието на инвеститорите, като невярно заяви, че е лицензирана и регистрирана платформа. Nexo трябва да спре своите незаконни операции и да предприеме необходимите действия, за да защити своите инвеститори" - посочва в свое изявление тя, уточнявайки, че Ню Йорк се стреми да забрани на платформата завинаги да продава ценни книжа в щата.

Защитата на българите

Пред The Block съоснователят на Nexo Антони Тренчев уверява, че екипът на компанията работи съвместно и ще съдейства на регулаторите в САЩ.

“Предвид сегашните пазарни сътресения и фалити на компании, разбираме желанието на регулаторните органи да изпълнят своите отговорности за защита на инвеститорите чрез изследване дейността на доставчиците на продукти с печелене на лихви" – коментира Антони Тренчев, съоснователят на Nexo.

Пред CNBC, в друг коментар на българската компания се твърди, че те разполагат само с един продукт, който предоставя 36% лихва и той не е рекламиран активно. Основните инструменти, които предлага Nexo са свързани с Bitcoin и предлагат едноцифрени лихви.

Освен Nexo, на прицела на американските регулатори са редица други крипто мрежи, които предоставят кредити през блокчейн технологии. Celsius и BlockFi са по-известните от последните месеци. След поредица от разследвания BlockFi плати глоба от 100 млн. долара на Комисията за търговия с ценни книжа (SEC).

Българската компания прави всичко възможно да се разграничи от повечето подобни платформи. Те обявиха, че разбират загрижеността на властите, предвид фалитите в крипто сектора, но и допълват, че са и доста различни. Nexo не работи с непокрити финансови инструменти, както и няма досег с крипто валутите Luna и UST, откъдето тръгнаха проблемите на платформи като Celsius, например. Компанията подчертава, че за момента няма ликвидни затруднения, нито нужда от свеж капитал, за да покрие настоящите си нужди.

Начална точка – Ню Йорк

Celsius също беше обект на разследвания от страна на регулаторите в САЩ, след което през юли обяви фалит заради сериозни финансови проблеми. Двете с Nexo бяха под прицела на властите в Ню Йорк още от миналата година.

Сагата с тях датира още от октомври 2021 г., тогава главният прокурор на Ню Йорк публикува две писма до компаниите. Въпреки, че имената им са заличени от документите, самите файлове бяха озаглавени „Nexo Letter“ и „Celsius Letter“ (геният на бюрокрацията не е само българско явление – бел. ред.). Според тях, властите в щата дават 10 дни на Nexo да прекрати операциите си свързани с криптовалути, при които се предоставя лихва, защото нямат лиценз за търговия с ценни книжа. С други думи - се повтарят настоящите обвинения, с разликата, че сега се включват и други щати. Интересното е, че тогава на Celsius беше даден малко по-дълъг срок спрямо българската компания от около 14 дни.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !