България е с най-добрата POS мрежа за безконтактни разплащания в региона

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 21 септември 2022 в 20:16 1235 0

Wireless Payment

Снимка Jonas Leupe/Unsplash

Wireless Payment

България е с най-добрите POS мрежи за безконтактни разплащания в Централна Европа. Страната ни има основните предпоставки за изграждането на здрава и стабилна екосистема във финансовите технологии. Като инфраструктурата ни е сред силните страни. Това показа задълбочено проучване на картовата компания Mastercard, което обхваща седем държави от региона – другите са Австрия, Унгария, Хърватска, Румъния, Гърция и Сърбия.

Проблемът е с потреблението, като българските граждани не използват напълно предоставените им възможности за дигитални разплащания. Това става въпреки сравнително доброто им осведомяване за инструментите, с които разполагат. От Mastercard коментират, че става дума за по-малка увереност за ползата на модерните финансови системи и решения или в сигурността им. Плащанията в брой (т.нар. кеш – бел. ред.) все още се смятат за най-надеждният метод. Следват безконтактните разплащания, които от новост вече се възприемат за ежедневие.

Отличникът по карти

Изследването на Mastercard показва и приблизителното завършване на една тенденция за масовото възприемане на картови разплащания в България. Страната ни разполага със 125 хил. POS терминала от които 99% имат възможност да обработват безконтактни трансакции. В същия момент 84% от всички издадени и в обращение физически банкови карти са с подобни възможности.

Това ни поставя доста напред спрямо редица западни държави, които от години може да ползват банкови пластики, но все още не могат да ги заменят напълно с такива с чипове и с безконтактни възможности. Освен това, в България вече се падат средно по 1.5 карти на човек над 15-годишна възраст с общо 7.2 млн. издадени. Повечето от тях, около 6 млн. са дебитни, а кредитните са само около 1 млн.

Другите положителни елементи в инфраструктурата са пълното предоставяне на отворено онлайн банкиране. Тоест, финансовите институции дават възможност за свързване към техния API интерфейс. Висок е процентът на предлагане на мобилни портфейли, както са готови решенията за запаметяване на данни за идентификация на платеца. Вече има и доста носими устройства, които предлагат безконтактно разплащане (тип умни часовници или гривни).

Ниска употреба

Употребата на дигиталните решения обаче остава ниска в България. Безконтактното разплащане е най-удобният и предпочитан метод за местните потребители. Изследването показва, че 84% от потребителите са го ползвали. Не се споменава колко често обаче. Почти всеки (94%) от българите също така са чували, а 89% са добре запознати с него. Което се потвърждава от факта, че две трети (66%) от трансакциите през 2021 г. преминават през POS терминал, срещу само 34% за теглене от банкомат.

Около 31% са хората, готови да пробват нови технологични решения за разплащания. Този дял съвпада с хората, които плащат онлайн чрез банковите си карти. Мобилни и електронни портфейли се използват от малко по-малко от тези потребители – 24%. Нивата са все още ниски, за да може да се каже, че сме сравнително дигитална страна по отношение на разплащанията.

Кешът ми е приятел

В България продължава кешът да е най-добрия приятел на човека. Потребителите му имат най-голямо доверие откъм сигурност. Например, 54% от българите получават цялата си работна заплата по банков път, а 27% - само части от нея. Но от всички изброени 41% веднага теглят поне половината си възнаграждение в брой. Когато става дума за електронна търговия, наложният платеж също доминира с 58% употреба.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !