5 от най-разпространените криптоизмами

Стоян Ненов Последна промяна на 25 февруари 2023 в 13:57 979 0

crypto

Снимка Kanchanara/Unsplash

5 от най-разпространените криптоизмами

Криптоактивите се превърнаха в популярно средство за инвестиция с надеждата за лесна и бърза печалба. Покрай това обаче се появиха и множество различни измами. Някои от тях са доста изобретателни, други просто са ефективни, макар и добре познати на мнозина. Онлайн изданието MakeUseOf подрежда пет от най-разпространените криптоизмами.

Криптоотвличане

В случая жертвата е хардуерът на потребителя. Използват се различни вируси, чиято цел е да компрометират компютъра на жертвата, за да могат да използват неговите ресурси за „копаене“ на криптовалути. Тактиката може да се приложи и към смартфон, но ресурсите му са по-ограничени и по-лесно потребителят може да забележи, че нещо не е наред.

Криптоотвличането най-често става чрез фишинг кампания. Потребителят бива заблуден да изтегли даден файл, който инсталира вируса. Превзетите устройства биват обединявани в мрежа, което дава възможност на хакерите да генерират прилични печалби с практически нулеви разходи за енергия и хардуер. Най-яркият индикатор, че компютърът е жертва на криптоотвличане, е внезапната промяна на работата на системата. Той може да стане много по-бавен, да прегрява, да блокира по-често, особено, когато не е натоварен много от потребителя или дори е бил оставен да не се използва.

Клауд копаене

Генерирането на криптовалути е атрактивен метод за печалба, но и много скъп. Той изисква инвестиции в хардуер, осигуряване на евтина енергия и т.н. Затова популярност набира т.нар. клауд копаене. При него потребителят си наема хардуерни ресурси в клауд среда и използва тях за копаене на крипто. Или пък получава дял от печалбата в замяна на инвестицията си, която е споделена с още хора.

На хартия подобен похват звучи добре. Но в реалния свят дори само описанието му открива множество възможности за злоупотреби. Фалшиви сайтове обещават голяма възвръщаемост на инвестициите или ниски такси в замяна на много ефикасен хардуер. Тук целта е най-вече да се вземат бързи пари от такси, но и личните данни на измамените клиенти. Затова потребителят трябва да внимава и да не прибързва с избора на такава услуга без щателно да е проверил фимата, която я предлага.

Фалшиви „басейни“

Басейните са друг популярен метод за генериране на криптовалути. При тях потребителите обединяват хардуерните си ресурси в обща мрежа и след това си поделят печалбите според това кой колко е допринесъл. Идеята е, че се получава гарантиран приход, макар и съвсем малък.

Условията на басейните варират. Някои дори имат абонаментна такса. Именно голямото разнообразие от предложения е идеална среда за хакерите да „скрият“ измамни услуги. Те обещават голяма възвръщаемост, ниски такси и др. Понякога всичко започва наред и известно време няма проблеми, преди изведнъж доходността да започне да пада, а всъщност хакерите да прибират по-голям дял, докато укриват реалните печалби.

Фалшив хардуер

Копаенето на криптовалути изисква мощен хардуер, което създаде цял пазар за специализирани „копачки“. Цените им могат да са много високи, като идват с обещанието, че работят много ефикасно и ще генерират добри печалби. Намирането на добри оферти за такива системи не е лесно, което отново създаде идеални условия за измами.

Те могат да са най-различни. От очевидните – фалшив онлайн магазин, който с охота взима парите за поръчката, но пратката никога не пристига. В някои ситуации обаче колет може и да има. При това не с тухли вътре, а реална компютърна система. Тя обаче няма има нищо общо с обещаното и ще е практически безполезна, но пък много скъпа. И тук решението е внимателно предварително проучване на търговеца и устояване на изкушението за бърза поръчка.

Нови криптовалути

Липсата на регулации позволява на практически всеки да си измисли нова криптовалута и да я пусне на виртуалния пазар. И това се случва постоянно, като аргументите са най-различни. Например нова, по-екологична технология, оптимизирана система с по-добра доходност, просто нов вариант за инвестиция и др.

Твърде често обаче тези криптовалути може да се окажат измама. Те съществуват известно време и генерират добри печалби поне привидно. След това значителна част от тях се „изпарява“ внезапно заедно със създателите на криптовалутата. И тук внимателната проверка е от основно значение. Индикатори за нещо съмнително са и гръмките обещания, внезапно повишаване на таксите или др.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !