Една четвърт от излезлите през 2022 г. криптовалутни токени са били „напомпани“ изкуствено

Стефан Николов Последна промяна на 17 февруари 2023 в 18:52 1043 0

Crypto baloon

Снимка Kanchanara/Unsplash

Една четвърт от излезлите през 2022 г. криптовалутни токени са били „напомпани“ изкуствено

Схемите за напомпване и след това бързо продаване не са особено сложни в традиционните финанси. Притежателите на някакви активи, които могат да се търгуват на борсата, като например акции, започват изключително активно да рекламират съответния продукт пред другите инвеститори с честото използване на подвеждащи твърдения, като всичко това води до бързото покачване цената на този актив.

Това е така нареченият процес на напомпване, който има за цел да подмами колкото се може повече инвеститори да купят тези акции при възможно най-висока цена. След това настъпва втория етап - собствениците на тези "напомпани" акции бързо ги продават при тази изкуствено завишена цена, като по този начин реализират големи печалби. Разбира се, когато стане ясно, че това е било само едно подвеждане, цената на тези акции рязко пада, при което новите инвеститори остават с актив с много по-ниска стойност.

В криптовалутния свят

За съжаление схемата за "напомпване и продаване" (pump and dump) често се използва и в криптовалутния свят. Това се дължи предимно на лекотата, с която тези непочтени пазарни играчи могат да създадат и предложат на пазара нов цифров токен, за който да определят изкуствено висока цена и голяма пазарна капитализация, която обаче съществува само на хартия и няма реално покритие. Нещо повече, тези хора или по-често цели екипи, разработващи нови проекти и предлагащи на пазара нови токени, могат да останат анонимни, което им дава възможност многократно и безнаказано да използват същата схема за напомпване и продаване.

Като пример изданието Chainalysis посочва токен, името на който не разкрива. Токенът има всички признаци на pump and dump схемата, като основният признак е, че след една седмица търговия на борсата, цената на този актив пада с 90%, като през това време, след напомпването, притежателят на тези токени ги е продал до един – разбира се, с нелоша печалба.

Chainalysis са пресметнали и каква приблизително е била печалбата от тази pump and dump схема. Създателят на този токен предлага негов смарт договор и го регистрира в популярната криптовалутна борса DEX през месец декември 2021 година, за което не е необходима голяма сума. След това започва да популяризира новия токен във всички възможни медии и социални мрежи. Жертвите на тази измамна схема са стотици, които са бързали да си купят от DEX колкото се може повече от новата криптовалута, за да не изпуснат "изгодната" сделка. Само за няколко часа цената на този токен се рязко се качи и точно преди да започне да пада, измамникът продаде всичките си токени, като остави купувачите с празни ръце. Като цяло той е спечелил около 20 хиляди долара, което не е лошо в рамките на един ден.

Мащабите

Нека да се опитаме да преценим какви са мащабите на използването на схемата "напомпи и продай" в света на криптовалутите.

В отчета на Chainalysis, представен на 16-ти февруари, се казва, че са анализирани всички токени, излезли през 2022 година в блокчейните BNB и Ethereum. Оказа се, че миналата година са излезли невероятните 1,1 милиона нови токени, като малко над 40 500 (по-точно 40 521) имат активно движение на криптовалутните борси.

Основният критерий е следният: ако цената на някой токен от сформираната от Chainalysis група е намаляла с над 90% през първата седмица, то този токен почти сигурно е от схемата "напомпи и продай". И така, според този критерии от всичките 40 521 токена, излезли през 2022 година, които са имали някакви търгове на борсата и си струва да бъдат анализирани, 9 902 от тях или 24% имат рязък спад в цената след своето излизане на борсата.

И още, 25 от тези токени съдържат злонамерената опция honeypot, която не дава възможност на купувачите да продават този токен, което е сигурен признак, че имаме pump and dump.

Схемите за напомпване и бързо продаване са уникално разрушителни в света на криптовалутите, понеже създаването и предлагането на нови токени не е трудно, а тяхното рекламиране в социалните мрежи е съвсем лесно.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !