Зукърбърг отказал да се въведат мерки за психичното здраве на тийнейджърите в Instagram и Facebook

Стоян Ненов Последна промяна на 10 ноември 2023 в 14:52 787 0

Mark Zuckerberg

Снимка Anthony Quintano/Wikimedia Commons

Зукърбърг отказал да се въведат мерки за психичното здраве на тийнейджърите в Instagram и Facebook

Основателят на Meta Марк Зукърбърг лично и многократно е отказвал на директорите на Facebook и Instagram да въведат мерки за защита и подобряване на психичното здраве на тийнейджърите. Това твърди CNN, като се позовава на документи от съдебно дело срещу компанията, които са разсекретени наскоро.

Те са част от дело на делото на главните прокурори на 42 американски щата срещу практики на социалните мрежи на Meta. В документацията има вътрешна комуникация между Зукърбърг и различни водещи директори в Instagram и Facebook. Чрез тях прокурорите искат да покажат, че Зукърбърг носи лична отговорност за случващото се.

Всичко е започнало още през 2019 г. Тогава изпълнителният директор на Instagram Адам Мосери и президентът на Meta за глобалните политики на компанията Ник Клег са предложили Instagram да прекрати използването на филтри за разкрасяване. Аргументът е, че те създават нереалистични очаквания за тялото и външния вид и това е опасно за младежите. В продължение на месеци Зукърбър не казал нищо, а през април 2020 г. заявил, че не е видял данни, които да подкрепят това твърдение и че филтрите са желана функция.

През август 2021 г. Клег отново предложил на Зукъргбърг да „увеличи инвестициите в дигиталното благополучие в продуктите на компанията“. Притеснението на екипа е, че компанията изглежда, че не прави достатъчно и това вреди на имиджа ѝ. Зукърбърг не реагира отново. Няколко седмици по-късно Meta е „ударена“ от Францис Хауген и разкритията ѝ за вредите на Instagram върху тийнейджърите и отказа на компанията да направи нещо по въпроса.

През това време и директорите на Meta си задават въпроси и се притесняват какво ще предприеме компанията. Зукърбърг запазва мълчание. През ноември същата година Клег отново пише на Зукърбърг по казуса и получава отговор през финансовия директор Сюзан Ли, който гласи, че служителите са твърде натоварени, за да изпълнят задачата.

Самият Зукърбърг и Meta не са коментирали обвиненията. Според бившия инженерен директор на Facebook Артуро Бежар, той не е бил част от взимането на решенията за филтрите, но е говорил с хората, които са работили по проектите. Той твърди, че Зукърбърг е имал нереалистични изисквания за стандартите на данните, които би приел като доказателство, че има проблем.

„Тези нередактирани документи доказват, че Марк Зукърбърг не е заинтересуван да защитава личното пространство и сигурността на когото и да е. Всичко е прогнило нагоре до върха“, заявява Саша Хауорт, директор на организацията Tech Oversight Project.Тя е един от водещите критици на Meta и поведението ѝ по този казус.

Младежката организация Design It For Us също призовава за промени в регулациите на социалните мрежи. „Коментарите на Клег следват шаблон и практики в Meta, където служителите многократно повдигат проблеми и липсата на достатъчно инвестиции в дигиталното благополучие въпреки наличните проучвания. Вече знаем, че дори старши ръководителите не могат да убедят Зукърбърг“, казва организацията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !