Внезапният тест на BG-Alert

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 02 ноември 2023 в 12:56 751 0

test test

Снимка BG-Alert

Внезапният тест на BG-Alert

Централизираните системи за ранно предупреждение са ключови за намаляване на потенциалните жертви от различни бедствия. Най-елементарните са добрите-стари и досадни сирени, които се тестват периодично през годината. Точно в Деня на будителите – 1 ноември, част от българите получиха тест и на нова по-модерна система. Потребителите на „Виваком“ останаха шокирани от текстови системни съобщения в техните смартфони, които гласяха: „BG-ALERT: Внимание опаност!“ Последващо с по-малки букви от “test test”.

Оказа се, че това е истински вътрешен тест на един от операторите, който заради човешка грешка е достигнал до телефоните на крайните клиенти. Мобилният оператор и системният интегратор се извиниха на потребителите за допуснатият пропуск с изпращането на тестовите известия.

Историята е сравнително прясна. Министерството на вътрешните работи (МВР) разработва от 2022 г. дигиталната система BG-Alert, която включва изработването на едноименния информационен сайт. По-важната част от нея е възможността за подаване на системни извести от страна на операторите до всички засегнати граждани.

Точно такова са получили абонатите на „Виваком“ след техническа грешка. Операторът е провеждал вътрешни тестове на системата и изпращането на съобщенията, но вместо до ограничен кръг от тестови устройства, известието е изпратено до крайните клиенти. МВР и операторите планират да извършат реални тестове през ноември. Те започват от 7 ноември с Габрово, а на 22 ноември системата ще се тества за жителите на София, а на 29 ноември – на национално ниво. Всички опити ще са в интервала между 12:00 и 12:30 часа на обяд.

Известията на BG-Alert са по-специфични от стандартните такива. Те ще се водят като системни и ще са съпътствани със собствена звукова индикация и вибрация. Както и няма да бъдат заглушавани дори ако устройствата са в „Тих“ режим. Идеята е това да бъде максимално бърза линия за комуникация между институциите и гражданите. Тя ще се използва само при бедствия и аварии, както и от съответните отговорни държавни ведомства. Съобщенията от BG-Alert са изцяло информационни и на тях няма да може да се отговаря. Както и при тестовите известия се очаква и при реалните да се търсят повече детайли на сайта на системата.

BG-Alert е изградена с обществена поръчка за 2.1 млн. лева от МВР, като изпълнител е ДЗЗД СисКод, в който влиза системния интегратор "Инфосистемс" и компанията "Опенкод". Тя е публикувана на 10 май 2022 г., а договорът е подписан на 27 септември същата година.

Подобни линии за комуникация при извънредни ситуации вече са нормална практика на Запад. В някои държави, такива системни известия са централизирани и изградени. В други по-големи, като САЩ например освен една обща на федерално ниво се разгръщат и алтернативни канали за комуникация. От години, някои щати използват социалната мрежа X (бившият Twitter) да пускат такива уведомления.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !