Висшето образование увеличава продължителността на живота в САЩ

Offnews Последна промяна на 10 март 2021 в 14:47 6723 0

Scholarships-for-Study-Abroad3

Както в редица други държави, средната продължителност на живота в САЩ през 2020 година намаля предимно заради COVID-19. Но се оказа, че американците без бакалавърска степен умират много по-рано. След почти цял един век непрекъснато увеличаване продължителността на живота този процес започна да се забавя, а след това тръгва на обратно за две трети от жителите на Северна Америка, които не са завършили колеж.

Специалистите на Принстънския университет и на университета на Южна Калифорния изследваха и анализираха продължителността на живота на американците за периода от 1990 до 2018 година. Статистиките показват, че нивото на смъртността при всяка възрастова категория е константа, а това е дало възможност да се определи колко 25-годишни американци успяват да доживеят до 75-годишна възраст и по какъв начин на този резултат влияе наличието на висше образование.

Анализите показаха, че от 1990 до 2010 година американците с висше образование, както и без него, демонстрират почти постоянен ръст на продължителността на живота, но разривът между тези две групи постепенно се увеличава. А след това, малко след 2010 година, средната продължителност на живота на хората, които нямат диплом от колеж, е започнала да намалява.

"Америка е най-богатата страна в света, с най-напреднали медицински технологии, и все пак ние виждаме значително влошаване на здравето на американците, които нямат бакалавърска степен. Това се забелязва дори и преди началото на COVID-19 пандемията" - заяви Ан Кейс, ръководител на изследването и автор на научната работа. "Без колежанска диплома в САЩ е все по-трудно да се изгради успешен и значим живот, а това оказва влияние на продължителността на живота. Като се има предвид, че към днешен ден две трети от възрастните в САЩ нямат диплома за висше образование, по тази статистика и този анализ са едно съществено откритие".

Животът от 25 до 75 годишна възраст в САЩ се счита за период с повишен риск за смърт от отчаяние, от наркотици, от самоубийство и алкохолна болест на черния дроб. Допълнително към тези важни причини за намаляване продължителността на живота са затлъстяването, пушенето и сърдечносъдовите заболявания. Много голяма роля оказват и намалението на заплатата и недостига на работни места, съобщи уеб изданието EurekAlert.

"Хубавите работни места стават все по-редки за хората, които нямат колежански дипломи, които са изгубили своите работни места заради глобализацията и роботизацията, и които цената на медицинската застраховка ги изхвърля от пазара на висококвалифициран труд" - заяви икономистът Ангъс Дийтън, носител на Нобелова награда и съавтор на научната работа. "Всичко това е оказвало и оказва влияние на продължителността на живота на пълнолетните".

Да напомним, че към днешен ден роботизацията и автоматизацията оставиха без работа много хора и в бъдеще този процес ще се задълбочава. Едно от възможните решения на този наистина сериозен проблем е въвеждането на Безусловен Базов Доход (ББД). Идеята е на всеки пълнолетен всеки месец да се дава определена сума, която е достатъчна за неговата прехрана, обличане, плащане на наем и други основни неща, като няма каквито и да било условия за получаването на тези пари – те се заплащат независимо дали лицето работи или не, независимо с какво се занимава и какво върши, стига да е в рамките на закона.

Кейс и Дийтън прогнозират, че COVID-19 пандемията още повече ще увеличи разликата в образованието на американците и съответно, на тяхната продължителност на живота. Учените подчертават, че хората, които нямат висше образование, най-често работят в такива сфери, където рискът да се разболееш е по-голям. Хората с добро образование имат възможност да работят отдалечено от домовете си и по този начин да запазят добро здравословното си състояние.

Миналата година също американски учени стигнаха до подобни изводи след 30-годишно изследване, което обхвана жителите на четири големи американски града и убедително доказа, че именно нивото на образованието е ключовият фактор за продължителността на живота, а не дохода или например расата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !