Ултравиолетовите светодиоди само за няколко секунди убиват коронавируса

Offnews Последна промяна на 30 март 2022 в 15:50 418 0

BANNERUofT21373_Christina_Guzzo-15

Добавянето на UV светодиоди към конвенционалното осветление може да се окаже мощен инструмент за спиране разпространението на COVID-19, според университета Скарбъроу в Торонто. Новата научна работа на канадските изследователи показва, че UV радиацията само за няколко секунди убива бактериалните спори на Bacillus pumilus, както и ХИВ и коронавирусите в различни концентрации.

В началната фаза на експериментите учените са използвали бактериални спори: за 20 секунди излагане на ултравиолетова светлина растежът им е спрял с 99%. „Ако можете да убиете тези спори, най-вероятно можете да убиете повечето други вируси“, заяви авторът  на научното изследване Кристина Гузо. Направените по-късно нови изследвания потвърдиха нейното предположение.

По време на тези експерименти специални аерозоли, съдържащи коронавируси и ХИВ са били изложени на ултравиолетова светлина. За 30 секунди способността на вирусите да заразяват намалява с 93%. При по-високи концентрации резултатите са по-ниски, но дори и при най-лошия сценарий числата не падат под 88%.

При сравняване на ефекта от въздействието на UV светлината с два мощни дезинфектанта се оказа, че резултатите са сходни. Според учените използването на UV светодиоди е много по-ефективно и икономично от редовното почистване с химикали. То е напълно автоматизирано и не остават каквито и да било отпадъци.

UV светодиодите са лесни за интегриране в наличните осветителни системи в обществените места, а "почистването" може да се извърши бързо и по време, когато в помещенията няма никой.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !