Смартфонът вече е основно средство за онлайн пазаруване в България

През тазгодишния Черен петък в най-големите ритейл сегменти мобилните приложения като канал за продажба са постигнали 60% от целия оборот

Offnews Последна промяна на 04 декември 2023 в 19:12 778 0

BeyondCart
BeyondCart

Смартфонът вече е основно средство за онлайн пазаруване и в България, по време на Черния петък, превръщайки се в своеобразно дистанционно управление за пазаруване, което свързва потребителите с марките.

Тази тенденция се откроява от статистиките за тазгодишния Black Friday, публикувани от българска платформа BeyondCart, която позволява на търговците с лекота да се сдобият с мобилно приложение към онлайн магазините си.

Данните показват, че оборотът от мобилните приложения в много от секторите вече се изравнява с този от съответния уеб магазин. В модната индустрия, например, той достига 45% от целия обем на продажбите, докато в сегмента на здравето и добавките този показател е около 40 процента. При продуктите за красота той е около 50%, а в сегмента на храните и напитките двата търговски канала са представени почти поравно.

Данните са събрани от платформата BeyondCart , която освен че може да превърне всеки онлайн магазин, създаден с WooCommerce и Shopify, в пълноценно мобилно приложение, добавя и мощни нови инструменти за проследяване и ретаргетиране на клиентите, повишаване на тяхната лоялност и завръщането им за нова покупка.

Платформата вече работи в 25 онлайн магазина в десетки сектори на икономиката. На всички тях тя позволява по-лесното създаване на кампании с нотификации (т.нар. push notifications), изпращането на промоционални известия в телефона и като цяло – по-голяма ангажираност на клиентите чрез правилна сегментация на потребителите спрямо тяхното поведение. Това създава нови възможности за маркетинг и продажби, които са напълно интегрирани с онлайн магазина, с неговата клиентска база, както и с информацията за промени в инвентара.

Данните на платформата за ръста на онлайн пазаруването у нас показват, че България следва почти плътно световните тенденции. В САЩ например 79% от всички взаимодействия при пазаруване – както преглеждане, така и покупки – вече се извършват чрез смартфони - през мобилна уеб версия или мобилно нейтив приложение. Този дял на мобилно пазаруване в Европа също расте постоянно и местните ни онлайн търговци се подготвят технически за това.

„Този тренд от своя страна води и до някои важни промени в поведението на потребителите. Тези, които пазаруват през мобилни устройства, по-често добавят артикули в своята кошница, поради което процентът на изоставените колички е доста по-висок. Налага се нов тип поведение, при което потребителите използват кошницата като място, където могат да съхраняват желаните артикули, подобно на списък с пожелания” - споделя Димитър Груев, мениджър стратегически партньорства в BeyondCart.

Данните на дружеството показват още, че през седмицата на Черния петък има повишение на времето, прекарано от клиентите в приложенията, управлявани от платформата на BeyondCart. To е достигнало средно до 3 229 часа. За сравнение, същият показател през обичайна седмица е 2 300 часа. Средната стойност на една поръчка по време на Черния петък е достигнала 119,25 лв., в сравнение със 108 лв. през останалото време (агрегирани данни от всички индустрии). Като средната стойност на количките в мобилните приложения е с около 15% по-висока от тази в уеб онлайн магазини на същите брандове. Очаква този тренд да се задържи и извън празничните периоди на годината.

В този активен за търговците период се наблюдава и двукратно увеличение на изтеглянията на приложенията. Тези нови потребители остават клиенти на брандовете и след Черен петък, ако към тях се подходи правилно.

Друг важен аспект от по-широкото използване на мобилни телефони са разширените възможности за игровизация (gamification), които се улесняват още повече от вградените функционалности на BeyondCart. Игровите механики допълнително стимулират потребителите да участват и увеличават шансовете за покупка. Общо над 20 000 потребители са участвали в игри с награди или промо кодове през ноември и са направени над 1000 допълнителни поръчки в приложенията, веднага след спечелване на код .

В заключение можем уверено да кажем, че и в България мобилната търговия заема своето значимо място и в потребителското поведение, и като дял от приходите на местните онлайн търговци. Възможността лесно да надградим готов магазин със собствено мобилно приложение е иновативна и доказано подобрява както шопинг преживяването за нас клиентите, така и маркетинг резултатите на брандовете в страната.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !